Alternativna medicina
14.02.2016.

Muzika - lek za dušu i telo

Da li je moguća terapija muzikom? Može li muzika da izleči ozbiljen bolesti i koje muzičare treba da slušamo ako imamo visok krvni pritisak, migrenu ili ako smo dijabetičari?

Bilo da smo srećni ili tužni, da nam treba uteha ili tračak nade, ništa ne bi bolje olakšalo pojedina duševna stanja, nego prava pesma u pravom trenutku. Prvi ton, drugi, dobar tekst, melodija se završi i to bude dovoljno da se oseti neko olakšanje. Od davnina  je poznato da muzika leči. Još u starom zavetu opisano je da je car David lečio muzikom Saula od melanholije.

I dan danas muzika se koristi kao lek za mnoge ozbiljne bolesti. Kardiolog, dr Predrag Mitrović realizovao je terapiju muzikom. On je medikamentima i terapijom pomagao pacijentima da se lakše oporave. Da bi se to postiglo, potrebno je bilo slušati muziku svakodnevno, dva puta, ujutru i uveče, po najmanje 12 minuta.

Čija je muzika najbolji lek, uglavnom je individualna stvar. Ako neko voli Cecu, Seku ili Miću Ilića na njega će ta muzika pozitivno delovati, ali ipak dokazano je da su pacijenti najbolje reagovali na klasičnu muziku.

A šta čija muzika leči?

Johan Sebastijan Bah - Njegova muzika je dobra uz terapiju za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Đuzepe Verdi - Njegove note mogu da pomognu u lečenju migrene.

Antonio Vivaldi - Dela ovog slavnog kompozitora pomažu u lečenju epilepsije.

Mocart - Preporučljivo je da je slušaju muškarci sa erektilnom disfunkcijom.

Antonjin Dvoržak - Zaključeno je da bi bilo dobro da ovu muziku slušaju osobe sa hipotenzijom.

Mihail Glinka - Njegova muzika, zvanično je utvrđeno, prija dijabetičarima.

Johanes Brams - Astmatičari bi trebalo da slušaju njegovu muziku.

Čajkovski i Nofler - Preporučuje se osobama koje imaju kombinaciju srčane slabosti, hipertenzije i povišenog holesterola.

Anunci Paul Mantovani i Grigovo „Jutro" - Trebalo bi da slušaju pacijenti koji imaju srčanu slabost i dijabetes.

Muzikoterapija za samopouzdanje

Džez muzičar Stenli Džordan, takođe je pobornik muzikoterapije. On je istraživao kako muzika može da poboljša samopouzdanje i socijalne odnose među ljudima. Kao deo svoje inicijative u okviru muzičke terapije Stenli redovno nastupa u bolnicama i domovima za nemoćne.

U nekim zemljama Evropske unije postoji čak i zakon o muzikoterapiji. Iako i Srbija ima stručnjake za ovakvu vrstu lečenja, muzikoterapija nije potpuno zaživela. Ono što trenutno možemo jeste da slušamo svoju omiljenu muziku kod kuće i pustimo da tonovi diktiraju svoje.

foto: ilustrovana.com, arhiva.superzena.ne, blic.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Oct
2021
Alternativna medicina
24.
Sep
2021
Alternativna medicina