Alternativna medicina
10.11.2015.

5 najjačih antistres aduta

Kod depresije osim klasičnog mogu da pomognu i mnogi alternativni vidovi lečenja – terapija kućnim ljubimcima, homeopatija, fitoterapija, aromaterapija i svetlosna terapija

Grlite svoje ljubimce
Vlasnici pasa izloženi su manjem riziku od depresije, imaju stabilniji krvni pritisak i duže žive nakon srčanog udara u poređenju sa ljudima koji nemaju pse, pokazuju istraživanja. Zbog pozitivnog uticaja pasa po zdravlje, sve više poslodavaca u svetu odobrava njihovo prisustvo i na radnom mestu. Krzneni prijatelji umanjuju stres i popravljaju raspoloženje, a deca koja borave u istom okruženju sa njima, biće manje podložna alergijama. Istraživanja su pokazala da porodice sa kućnim ljubimcima lakše prevazilaze konflikte i brže se oporavljaju od bolesti.

Homeopatija popravlja raspoloženje
Ne postoji životno doba niti situacija kada nije preporučljivo primeniti homeopatiju. Homeopatija deluje na fizički, emotivni i mentalni nivo. Može popraviti opštu energiju i elan, raspoloženje, koncentraciju, smanjiti anksioznost... Terapiju je najbolje započeti u što ranijoj fazi bolesti, tada će biti najdelotvornija. Cilj homeopatskog lečenja je isceljenje a ne trenutno olakšanje simptoma, zato je neophodno biti strpljiv i nekada čekati mesecima vidljiv rezultat.

Kantarion ublažava simptome depresije
Kantarion ili gospina trava je verovatno najpoznatija biljka za lecenje depresije u zemljama zapadnog sveta. Postoje naucni dokazi da upotreba kantarionovog ulja ili caja od kantariona moze bitno ublaziti simptome depresije nakon cetiri do sest nedelja. Samo treba znati da se kantarion ne sme uzimati u kombinaciji s farmaceutskim sredstvima za smirenje a pogotovo u kombinaciji sa antidepresivima, jer bi u tom slucaju ova biljka uticala na brzu metabolizaciju sintetickih lekova cime bi se povecao njihov uticaj na organizam.

Mirišljava kupka vraća osmeh
Pripremite sebi neku mirišljavu kupku koja će vam sigurno popraviti raspoloženje. Svaki dan se okupajte u toploj vodi kojo ste dodali nekoliko kapi ulja lavande, kamilice, bergamota, ili ruže.

Zamolite nekoga da vas izmasira. Ulje za masažu ćete pripremiti na sledeći način: pomešajte kašiku ulja od slatkog badema ili od semenki grejpfruta, dodajte po dve kapi lavandinog ili geranijumovog ulja i jednu kap ulja od rimske kamilice. Uživajte u njihovim nežnim mirisima. Videćete, loše raspoloženje će nestati kao rukom odneseno.

Više svetla, manje tuge

Izloženost jakoj svetlosti može ublažiti zimsku depresiju jer smanjuje količinu melatonina a povećava količinu serotonina, koji deluje kao stimulans. Izloženost svetlosti možete da povećate na neki od sledećih načina:

*Izađite iz kuće usred dana na pola sata
*Uz saglasnost lekara, pokušajte svakodnevno sedeti ispred visokointenzivne svetlosne kutije od pola sata do dva sata
*Instalirajte jaku flourescentnu cev punog spektra u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena
*Iskoristite dnevnu svetlost što bolje tako što ćete ustajanje i odlazak na spavanje uskladiti sa zorom i sutonom

foto: zadovoljna.dnevnik.hr, zena.hr, novosti.rs, savjetnica.com, weheartit.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Oct
2021
Alternativna medicina
24.
Sep
2021
Alternativna medicina