Alternativna medicina
27.10.2015.

Antibiotici povećavaju rizik od gojaznosti kod dece

Antibiotici spašavaju život, ali s njihovom upotrebom treba biti jako oprezan. Nedavno američko istraživanje pokazalo je da često uzimanje antibiotika u detinjstvu povećava rizik od gojaznosti u odraslom dobu.

Stručnjaci Džons Hopkins Blumberg škole za javno zdravlje (JHSPH), čija je studija objavljena u časopisu International Journal of Obesity, pratili su 163.620 dece starosti od tri do 18 godina u periodu između 2001. i 2012.

Pregledom zdravstvenih kartona, ustanovili su da je 20 odsto dece pilo antibiotike sedam ili više puta pre svoje 15 godine, što se ispoljilo razlikom u težini u odnosu na drugu decu.

Naime, deca koja su prekomerno uzimala antibiotike težila su u proseku 1,3 kilograma više od svojih vršnjaka.

Istraživači objašnjavaju ovu pojavu činjenicom da antibiotici utiču na crevnu floru tako što menjaju funkcionisanje mikrobiote, odnosno menjaju način na koji se hranljive materije apsorbuju, te samim tim podstiču gojaznost.

Poznato je da antibiotici remete crevnu floru i samo funkcionisanje creva, što se manifestuje bolovima u stomaku, dijarejom i nadimanjem.

Namera istraživača sa JHSPH-a je da se skrene pažnja roditelja na rizike prekomerne upotrebe antibiotika koji se često pogrešno koriste, navodi autor studije dr Brajan Švarc.

Po njemu, roditelji imaju lošu naviku da leče svoju decu antibioticima i onda kada to nije potrebno.

Ako se previše upotrebljavaju u detinjstvu, antibiotici mogu da izazovu posledice po zdravlje. Iako sa 15 godina razlika u težini nije preterana, ona se kasnije tokom godina povećava, upozoravaju naučnici.

izvor: Tanjug

foto: healthylifestars.org, timeoutdoha.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno