Zdravlje
06.07.2016.

Utrogestana ima samo u maloj dozi

Utrogestana, leka za trudnice koji sprečava prevremeni porođaj, ima dovoljno u apotekama i veledrogerijama u pakovanju od 100 miligrama, pa nema mesta panici, tvrde u kompaniji “Sodimed”, jedinim zastupnicima firme koja proizvodi ovaj lek, povodom napisa pojedinih medija o nestašici ovog leka u apotekama.

Na policama u apotekama, naime, već desetak dana nema “utrogestana” od 200 miligrama, ali u ovoj farmaceutskoj kompaniji tvrde da se podjednako može koristiti i “utrogestan” u manjoj jačini samo u duploj dozi.

- “Utrogestan” od 100 miligrama je dostupan pacijentima i ima iste indikacije kao druga jačina leka “utrogestan” 200 mg koji je za srpsko tržište dostupan kod proizvođača i biće isporučen u Srbiju u narednim danima. Ne postoji nikakav razlog za brigu o deficitu “utrogestana” na tržištu Srbije - navodi se u saopštenju kompanije “Sodimed”.

Srbija je jedna od retkih država koja uopšte ima “utrogestan” od 200 miligrama, i to zato što je komforniji za upotrebu. Da bi “utrogestan” od 200 miligrama stigao u Srbiju potrebno je da nosilac dozvole za lek dostavi zahtev za kontrolu kvaliteta Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, što se kako su nam u Agenciji rekli, još nije desilo.

Zahtev će kako kažu, prema najavama zastupnika sa poslednjeg zajedničkog sastanka, biti podnet najranije u prvoj nedelji jula meseca. Agencija je, uzimajući u obzir o kom je leku reč, kao i da je na pozitivnoj listi, prihvatila da po podnošenju taj zahtev ima najveći prioritet u rešavanju.

foto: novosti.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno