Zdravlje
02.02.2016.

Deca padaju u nesvest od izgladnjivanja!

Svaka  peta devojčica mlađa od 11 godina barem jednom je bila na dijeti, pokazuje istraživanje britanske Kancelarije za ravnopravnost polova. Nažalost, i mi se donekle uklapamo u tu statistiku, iako zvaničnih podataka nema, sve češći su slučajevi tinejdžerki koje izbegavaju redovne obroke i drže rigorozne dijete.

Da su na režimu izgladnjivanja obično se otkrije kada izgube svest na času fizičkog ili u gradskom prevozu, pa na lekarskom pregledu priznaju da su danima na grickalicama ili voćnom soku. Se ovim poremećajem sada sreće se sve više devojčica na početku puberteta, već sa svega 10-11 godina.

Doktorka Biljana Đurić Stojanović, načelnica Službe pedijatrije u Domu zdravlja "Palilula", kaže da su deca pod uticajem glorifikacije mršavosti:

- Pubertet je najkritičniji period jer se preterano vrednuje fizički izgled. Devojčice koje su malo buckaste društvo zadirkuje, pa su one opterećene svojom težinom. Dečaci obično nemaju ovaj problem, jer više teže jačanju mišića.

Poremećaj u ishrani može da se javi za samo dva meseca, a preterana mršavost izaziva niz metaboličkih i psihičkih problema:

- Devojčica koja se neredovno hrani je apatična, umorna, ne može da prati nastavu, gubi koncentraciju, lošija je u školi, nezadovoljna je i dalje svojim izgledom. Najopasnije je što sve to može da dovede do poremećaja u menstruaciji, zatim do poremećaja hormonske ravnoteže, a opasnost vreba i od anoreksije, jer je tanka granica između mršavosti i ovog poremećaja - objašnjava dr Đurić Stojanović.

Slađana Majstorović, psiholog iz Razvojnog savetovališta i Savetovališta za mlade iz ovog doma zdravlja, kaže da problem počinje najpre smanjenim unosom hrane:

- Kasnije se namerno izgladnjuju ili izazivaju povraćanje. Sve to može da dovede do mentalne anoreksije i smanjenja mentalne i fizičke sposobnosti. Poremećaji ishrane češći su u disfunkcionalnim porodicama. U rešavanje problema obavezno se uključuju roditelji, pedijatar, psiholog i nutricionista. Potrebno je oko godinu dana kako bi se dete vratilo u normalu.

Znaci upozorenja

Doktorka Biljana Đurić Stojanović navodi nekoliko simptoma koji mogu da ukažu roditeljima da se dete nalazi u problemu poremećaja ishrane:

- Deca su nezadovoljna, nemaju energije, pospana su, bezvoljna, svađalački raspoložena, planu brzo, bledunjava su, imaju suvu kožu, brže se zamaraju, traže od roditelja da im opravdaju fizičko...

Izvor: Novosti

foto: xnspy.com, mums.bodyandsoul.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno