Zdravlje
29.01.2016.

Probiotici jačaju imunitet

U organima za varenje nalazi se čak 70-80 odsto našeg imunog sistema! U normalnim okolnostima u crevnoj flori postoji veliki broj „dobrih“ ili saprofitnih bakterija koje nas brane od „loših“ patogenih bakterija koje ulaze u organizam na razne načine, hranom ili, češće, preko prljavih ruku.

Probiotskim preparatima može da se pojača crevna flora u momentima kada je oslabljena.

U najvećem broju slučajeva to je neophodno kada se jave virusne infekcije, akutni enterokolitisi koji traju dva, tri ili četiri dana, iznenadni prolivi, mučnina, povraćanje. Probiotici su odlični i kao preventiva, a posebno su važni ako se spremate na putovanje.

Obavezni su kod upotrebe antibiotika

Crevna flora je oslabljena i kada se piju antibiotici. Zato je dobro da se posle svake kapsule antibiotika uzme probiotski preparat, koji će ojačati odbranu. U kapsulama probiotika nalaze se te dobre bakterije koje će da nadoknade određeni broj onih koje će uništiti antibiotici prolazom kroz creva. Probiotski preparat koji ima najmanje tri-četiri bakterije u sastavu treba uzeti dva sata nakon antibiotika. Na taj način antibiotik ima dovoljno vremena da prođe kroz creva i obavi zadatak, a dva sata nakon toga kapsulom probiotika osvežićemo imuni sistem.

Probiotike treba uzimati kod virusnih infekcija

Preporuka stručnjaka je da se probiotici piju i kod virusnih infekcija. Dok traju tegobe probiotski preparati uzimaju dnevno tri puta po jedan, da bi što više pojačali odbranu. Iako na kutijicama piše da je jedna kapsula dovoljna, u tim slučajvema uvek treba više. S druge strane, probiotski preparati su bezbedni i nema razloga za bojazan ako se popije više od tableta nego što piše u uputstvu za probiotik. Kod virusnih infekcija dužina terapije je minimum 14 dana. Kada prođe akutni virusni proliv, uzimanje probiotika može da se smanji na dve, pa na jednu kapsulu dnevno.

Uzimajte probiotike najmanje dve nedelje

Određene virusne infekcije creva mogu vremenom da vas uvedu u crevnu razdražljivost koja se ne smiruje i pored toga što je prošla infekcija. To može da se desi i šest meseci posle crevene virusne infekcije i da traje nekoliko godina. Probiotici to mogu da spreče ako se uzimaju dovoljno dugo, odnosno od 14 do 28 dana. Inače, taj sindrom postinfektivnog nervoznog creva razvija se kod oko 30 odsto osoba koje su preležale određene virusne infekcije, što je veoma veliki procenat.

Probiotik je vaš saveznik na putovanju

Takođe, probiotik treba uzimati pre nekog putovanja. Istraživanja su pokazala da je Bulardi probiotik efikasan u sprečavanju dijareje na putovanjima u čak 90 odsto slučajeva.

Zato se i preporučuje njegovo preventivno uzimanje pet dana pre polaska na putovanje i u toku putovanja. Ako se dijareja i javi Bulardi probiotik će je gotovo trenutno zaustaviti i smanjiti sve neprijatne prateće simptome.

- Između uzimanja probiotika ne mora da se pravi pauza.
- Možete svakodnevno uzimati jednu kapsulu dnevno, jer oni uopšte nisu kontraindikovani.
- Sastavljeni su od prirodnih bakterija koje i inače imamo u organizmu, i nemaju štetne posledice.
- Obično se uzimaju od pola sata do sat vremena nakon jela.
- Međutim, ništa ne smeta ni ako se kapsula popije na prazan stomak.

Bulardi® Probiotik

Brže – Bolje – Bezbednije:

-Zaustavlja sve vrste dijareja
-Otklanja uzrok pojave problema
-Jedini koji se koristi uz antibiotike
-u 90% slučajeva rešava putnu dijareju

Više detalja o Bulardi Probiotiku požete pogledati OVDE. 

foto: elheraldo.hn, capitolhilltimes.com, lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno