Zdravlje
18.12.2015.

Koje stvari je važno da naučite dete o nezi zuba do škole?

Menjanje zuba kod dece počinje još pre polaska u školu. Svi mlečni zubi su najčešće zamenjeni onim trajnim do 12. godine detetovog života. Kvarenje mlečnog zuba uvek je manje zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da će pre ili kasnije ispasti. Kada stignu trajni zubi pravilna i redovna nega postaje presudna. Trajni zubi počinju da se razvijati nakon detetovog rođenja.

Kada mlečni zubi počnu da ispadaju detetovo žvakanje može biti bitno otežano, što zbog klimanja mlečnog zuba ili rasta trajnog. Važno je redovno dete podsećati na pranje zuba. U detinjstvu se tu ne radi o nemaru, već razigranosti u kojoj deca vrlo često sasvim slučajno zaborave oprati zube. 

Nega zuba ne sastoji se samo od pravilnog pranje.  Zdrava ishrana vrlo je važna, posebno mlečni proizvodi koji podstiču jačanje zuba. Deca bi trebalo da izbegavaju gazirana, slatka pića i grickalice. Navika koju bi trebalo uvesti kod deteta je svakako ako konzumiraju nezdravu hranu da odmah nakon jela detaljno isperu usnu duplju toplom vodom.

Kupite mu četkicu sa mekanim vlaknima, i naučite ga od samog početka kako da detaljno opere zube, desni, jezik. Svakako je korisno da u početku i vi prisustvujete pranju zuba i učite ga kako se to pravilno čini, kružnim pokretima a ne pokretima gore-dole, u trajanju od najmanje dva minuta. 

Poseta stomatologu

Dete bi trebalo prvi put da poseti stomatologa već u prvoj godini života. Ne dopustite da se taj prvi susret dogodi tek kad je detetu potrebno popravljanje zuba. Tako će odlazak stomatologu detetu postati traumatično iskustvo i izazivati nelagodu čak i kada dete odraste. Deca bi, kada su svi zubi zdravi, trebalo da posjećuju stomatologa barem jednom godišnje radi kontrole.

Zube bi detaljno trebalo prati barem dva puta dnevno. Veliki broj odraslih opravi grešku koju prenose i na svoju decua to je pranje zuba neposredno nakon jela što nije dobra navika  za vaše zube. Kiselina koja se stvara već u vašim ustima kako bi olakšala razgradnju hrane čini zube izrazito osetljivima. Zato bi trebalo s pranjem zuba pričekati barem 15-ak minuta nakon jela.

izvor: roditelj.me

foto: medias.rs, stomatologija-vajagic.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno