Zdravlje
05.10.2015.

Kako da preživite slavske gozbe a da se ne ugojite

Približava se vreme slava. Nikome nije lako da odoli mirisnim slavskim đakonijama. Ipak, ako ne želite da nabacite koje kilo viška, koje biste posle mesecima morali da skidate, poslušajte ovih par saveta.

Ispitivanjem je utvrđeno da se tokom svečanog ručka pojede 2.300 kalorija - što je za 115 odsto više od uobičajenog obroka za žene i 92 odsto više za muškarce. Porcije su znatno veće, jela kaloričnija, a uz sve to se najčešće konzumiraju i alkohola pića.

Jedite polako

Nutricionista Dora Walsh savetuje da je ključno da izbegnemo preterano gojenje tokom praznika - da jedemo sporije.

- Možete uživati u hrani a da ne preterate sa kilogramima. Žvaćite hranu do najsitnijih zalogaja, zaista osetite svaki sastojak i uživajte u tome. Tako ćete jesti manje. Ako se suočite sa viškom kilograma, ne primeljujte drastične dijete. Prvo pročistite organizam, a zatim smanjite ishranu - savetuje Walsh.

Ne prejedajte se
Osim što se preporučuju da jedete polako, suzdržite se od prejedanja. Ukoliko ste u gostima, bez obzira na to što će se vaš domaćin naljutiti, jednostavno recite “ne” još jednoj turi ića i ića, pogotovo kad ste siti.

Šetajte
Možda ste za praznike u poseti rodbini, ali pokušajte barem da se prošetate, voziti bicikl ili kratko džogirate tokom dana. Nakon dugih i obilnih obroka osećaćete se letargično, pa će vam lagana vežba ili kretanje pomoći da povratite energiju, ali i da potrošite barem deo kalorija. Ako će se neko u vašem društvu uvrediti što odlazite, ponudite se da prošetate psa ili skoknete do prodavnice.

Savet zlata vredan

Ima jedan trik, koji uvek pali. Pre nego što krenete na proslavu, pojedite kod kuće mali obrok sastavljen od laganih namirnica. Tako nećete otići gladni i pojesti više nego što bi trebalo.

Kad ste za slavskim stolom birajte koštunjavo voće, masline, sireve, povrće, salate od povrća bez mnogo preliva i voće. Preskočite krekere, krutone i slične dodatke.

Preskočite i priloge od krompira, pirinča i paste, a birajte jela od mesa, ribe, povrća.

Herbafast Fiber  - Višak kilograma? Rešite problem!

Herbafast Fiber je najbolja formula za Vas, čak i ako ste navikli da hranu koristite kao utehu. Ova jedinstvena kombinacija biljnih vlakana sa kompleksom vitamina i minerala pomaže:

-da se osećate sito
-da vam se ne stvaraju masne naslage
-da vam ne padne imunitet

Više informacija o Herbafast fiber-u možete pogledati OVDE. 

foto: novosti.rs, us.emedemujer.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno