Zdravlje
06.09.2015.

7 bezopasnih predmeta koji mogu da postanu izvor zaraze

Mnogi predmeti koji bi trebalo da unaprede kvalitet vašeg života zapravo mogu da imaju potpuno suprotan efekat po vas. Da biste to izbegli, obratite pažnju na to kako da ih pravilno koristite i tako smanjite mogućnost štetnog uticaja na vaše zdravlje.

1) SUNĐER ZA TUŠIRANJE

Nije tajna da su oni idealno okruženje za razvoj bakterija i gljivica koje lako mogu izazvati infekciju. Zbog toga birajte sunđere napravljene od prirodnih vlakana jer oni u sebi sadrže enzime koji kontrolišu razvoj i rast bakterija ili gljivica.

Nakon svake upotrebe dobro ih isperite, detaljno iscedite vodu iz njih, a kada se osuše držite ih na suvom mestu. Nakon 30 dana upotrebe promenite sunđer.

2)  OVLAŽIVAČ VAZDUHA

Kada vam se od suvog vazduha osuši koža i disajni putevi, ovlaživač vazduha donosi veliko olakšanje. Međutim, ako ga pravilno ne održavate, on postaje rasadnik plesni i raznih patogenih gljivica koje raspršuje u vazduh.

Zavisno od modela ovlaživača koji imate, obavezno menjajte filtere i vodu. Nikada nemojte ostaviti stajaću vodu u ovlaživaču nakon upotrebe jer se upravo u njoj akumulira plesan. Ispraznite aparat potpuno i napunite svežom vodom neposredno pre upotrebe. Svaka tri dana ga očistite i odstranite četkicom eventualni nakupljeni talog.

3)  ŠTAPIĆI ZA UŠI

Stručnjaci već dugo upozoravaju kako je pomama za čišćenjem voska koji se nakuplja u ušima otišla predaleko. Vosak štiti osetljive unutrašnje strukture uha od prljavštine, prašine i bakterija.

Prema savetu lekara, nemojte gurati štapiće u ušni kanal jer tako možete “poterati“ vosak dublje u uho ili čak oštetiti bubnu opnu. Umesto štapića, koristite malo vate i čistite isključivo deo na samom ulazu u ušni kanal.

4) BLENDER

Nakon upotrebe uvek perete svoj blender, ali većina ljudi zaboravlja da opere najvažniji deo,  gumeni prsten koji drži oštricu na mestu.
Prema mnogim istraživanjima, upravo je taj mali deo blendera jedan od najprljavijih predmeta u kuhinji i pravi mali rasadnik bakterija poput salmonele ili ešerihije koli. Zapamtite da nakon svake upotrebe morate do kraja rastaviti blender i dobro oprati oštricu i “prsten”.

5) “ALAT”  ZA MANIKIR I PEDIKIR

Makazice, turpije, grickalice i sav ostali “alat” za uređivanje noktiju takođe skriva malu “prljavu” tajnu. Bakterije žive na vama i to nije ništa čudno, ali treba biti svestan toga da ih uvek prenosite na predmete koje koristite.

Dermatolozi savetuju da zbog toga redovno perete makazice ili turpije pod mlazom vode i s dodatkom sapuna, a nakon toga ih dobro osušite.

6) GUMENE ILI SILIKONSKE KUHINJSKE ŠPATULE

Većina špatula koje koristimo kod pripreme kolača imaju “glavu” koja se može odvojiti od drške. Napravljena je na takav način zato da biste glavu mogli da skinete nakon korišćenja.

Tokom pripreme u nju ulaze namirnice, talože se i stvaraju bakterijski sloj. Zbog toga nakon pravljenja kolača nikako nemojte zaboraviti da odvojite dršku od glave i zasebno ih dobro operete.

7)  PLIŠANE IGRAČKE

One su takođe dom za grinje i bakterije koje kod vaših mališana mogu uzrokovati alergije ili infekcije. Ne dopuštajte deci da spavaju u krevetu sa svim plišanim medama koje poseduju nego im dajte dve-tri igračke, a ostale odložite na police.

Svakih nekoliko nedelja menjajte igračke s kojima spavaju jer se tako smanjuje izloženost grinjama koje se nalaze u njima. Povremeno ih zamotajte u plastičnu kesu i preko noći ostavite u zamrzivaču jer ćete tako uništiti grinje.

izvor: zena.blic.rs

foto: answers.com ljepota.ba, nadlanu.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

string(0) ""
string(0) ""