Zdravlje
03.06.2015.

Studija: Da li ekstazi može da leči autizam?

LOS ANĐELES - Istraživanje koje je još u toku moglo bi da pruži dokaze da ekstazi može da leči odrasle osobe koje boluju od autizma, prenosi Sputnik. Grupa istraživača iz Los Anđelesa će prvi put testirati uticaj ekstazija na ljude s autizmom.

Ekstazi je već korišćen u lečenju anksioznosti kod ljudi i pokazao se kao veoma delotvoran. Sudija je pokazala da kombinacija psihoterapije i ekstazija samnjuje simptome anksioznosti bez izazivanja zavisnosti ili dugoročnih neurodegenerativnih bolesti.

Vođa stručnog tima Alisa Danfort je naglasila da istraživači ne pokušavaju da leče autizam već da pronađu podatke o uticaju ekstazija na osobe koje pate od autizma.

"Ljudima je jako teško da prihvate ovaj tretman a da ne pomisle kako je reč o još jednom šarlatanskom pokušaju lečenja autizma“, rekla je Danfort.

Naučnici traže 12 odraslih maladih osoba sa autizmom, starijih od 21. godine, koji koji su pohađali bar dve godine koledža.

Za sada su našli sedam osoba a u periodu od osam meseci pacijentima će davati ekstazi dok će četvoro dobijati placebo.

Ekstazi je, ipak, daleko od toga da uskoro bude prepisan kao lek i tretman za socijalnu anksioznost. Za sada studija istražuje samo fleksibilnost i bezbednost korsišćenja ove droge.

izvor: Tanjug

foto: zenasamja.me, rtv.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno