Zdravlje
11.05.2015.

Protest roditelja: Nismo protiv vakcina ali da budu sigurne

Vakcinisanje je tekovina savremenog doba i nismo protiv nje, ali tražimo da te vakcine budu sigurne i proverene, da deca ne bi imala posledice, poručili su juče roditelji sa protestnog skupa u Jagodini. Oni su zatražili i da proizvođači preuzmu odgovornost za neželjene efekte, koje, kako su istakli, mogu biti fatalne, i naglasili Srbija ima dobre stručnjake koji mogu da proizvedu vakcine, kao i da roditelji imaju poverenja u "Torlak".

Predstavnica Neformalne grupe roditelja i Građanske inicijative za neobavezno vakcinisanje, koje je organiziovala ovaj protest pod sloganom "Hoćemo bezbednost, a ne prisilu" Martina Nikolić je izjavila da su povod protesta izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti "kojim se roditeljima brani da učestvuju u odlučivanju da li će dete vakcinisati ili ne".

Ona je u ime Građanske inicjative za neobavezno vakcinisanje ocenila da roditelji imaju poverenje u domaću vakcinu, proizvedenu u zavodu "Torlak", a da su sporne uvozne vakcine, čiji proizvođači odbijaju svaku vrstu odgovornosti za neželjene reakcije koje, kako je navela, mogu biti i fatalne.

"Sada strahujemo dvostruko, strahujemo ako ne vakcinišemo i strahujemo ako vakcinišemo uvoznom vakcinom", istakla je Nikolić i dodala da je zahtev da država reši ovu dilemu, a ne da uvodi represivne Zakone.

"Dok to država ne uredi odbijaćemo da naša dece prime uvozne vakcine", rekla je Nikolić i istakla da je ona za "Torlakovu" vakcinu, i da će je njeno dete, a da sve druge odbija.

Školski psiholog Rada Petrović - Šumar, koja se pridružila protestu, izjavila je Tanjugu da je vakcinacija tekovina savremenog doba, ali da kada su oni i njihova deca bili mali, niko ih nije primoravao da se vakcinišu, to je bilo sasvim normano, bili smo sigurni i bezbedeni, znali smo da "Torlak" daje deci bezbedne vakcine.

"Devdesetih godina pojavile su se vakcine iz UNPROFOR-a, različitim kanalima humanitarne pomoći, i tada su se počele javljati, tako da kažem zavrzlame i posledice". Učestali "fras" kod dece, autizam, naročito poslednje dve godine, dodala je ona.

"Ne kažem da na to ima uticaj jedino vakcina, ima i drugih stvari koje utiču a o kojima se ne govori glasno: NATO bombardovanje, ekonomska kriza koja traje 25 godina i još toga što je samo trešnjica na šlagu svih naših nevolja", rekla je Petrović - Šumar.

"Mi smo za vakcinu proverenu, sa sertifikatom, i svako bi bio blesav da ide na štetu dece, niko nije danas ovde na ovom protestu sa namerom da ošteti decu, samo upozoravamo na površnost i neodgovornost, koja se oseća u zadnje vreme u odnosu na decu", rekla je Petrović - Šumar.

Ona je dodala da Srbija ima stručnjake da proizvede kvalitetnu i proverenu vakcinu Instituta "Torlak" sa sertifikatom, pa roditelji ne bi morali da razmišljaju kojim kanalom je došla ta vakcina u naše zdravstvene ustanove. Protesti u organizaiji ove Građanske incijative za neobavezno vakcinisanje održani su, osim u Jagodini, i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu...

Izvor: Tanjug

foto: glaszapadnesrbije.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno