Zdravlje
24.04.2015.

Razgovor sa socijalnim radnicima zbog odbijanja vakcinacije

Izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti usvojena je u petak od strane Skupštine Srbije. Evo kakva procedura očekuje roditelje koji ne žele da decu odvedu na vakcinaciju...

Polemika o vakcinama ne jenjava. Iako je izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim se predviđa obavezna vakcinacija za koju nije potreban pisani pristanak roditelja, usvojena, postoji način kako da deca roditelja koji nisu saglasni sa imunizacijom, ostanu nevakcinisana.

"Ukoliko roditelj ne želi da vakciniše svoje dete, potrebno je da to potvrdi svojom pismenom izjavom, a obaveza pedijatra je da se o tome obavesti nadležna sanitarna inspekcija. Ona potom obaveštava roditelje da su u obavezi da vakcinišu dete i, ukoliko to ne urade u roku od 15 dana, plaćaju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Inspekcija potom poziva u pomoć nadležni Centar za socijalni rad, koji odlazi kod porodice i ima pravo da donese rešenje da zanemarujete razvoj deteta", kaže Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja.

foto: vozd.in.rs

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno