Zdravlje
20.04.2015.

Šta vas čeka ako nećete vakcinu, a šta vas zbunjuje

Vakcinacija je obavezna za svu decu, čak i ako su njihovi roditelji protiv, novina je u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ali, neće biti na silu.

Dobra stvar jeste to što je obaveznu vakcinaciju bez saglasnosti roditelja podržala većina poslanika iz svih stranaka koja su rekla da će danas glasati za zakon. Ali, loša strana je što ne postoje instrumenti koji će na vakcinaciju dece naterati roditelje koji to tvrdoglavo odbijaju.

- Ovo što danas radimo nema veze sa politikom, ovde se radi o zdravlju dece i nacije. U zemljama EU procenat vakcinisane dece je više od 96 odsto, a u Srbiji je 89 odsto, protiv nekih bolesti je i niži - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ali, ta prisila, vakcinacija dece bez pristanka roditelja, zbunjuje građane. Nejasno je i to što zakon ne predviđa krajnje kazne za one koji se o vakcinaciju ogluše.

- Jedino što smo promenili jeste da je vakcinacija obavezna i da nije potrebna saglasnost roditelja za to. Ostalo je isto, pa i kazne. Nismo želeli nikog da prisiljavamo. Ukoliko se roditelji ogluše na obavezu, biće više puta upozoreni, novčano kažnjeni, a na kraju i predati u nadležnost socijalne službe - kaže za „Blic“ Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja.

Prema važećem zakonu, najveća kazna koju roditelji mogu da plate ako se ogluše o vakcinaciju dece je 50.000 dinara, naravno i da im deca ostanu bez zaštite.

Zbog toga su se u Skupštini čuli i predlozi da kazne budu veće, ali oni, po svemu sudeći, neće proći. Poslanik opozicione DS Dušan Milisavljević, koji je i sam lekar, kaže da ne može da poveruje da u 21. veku postoji srednjovekovni strah od vakcina.

- Imunizacija je spasla mnogo više ljudskih života nego bilo koja druga medicinska metoda - podseća Milisavljević.

Protivnici vakcinacije odmah su reagovali. Dragana Baša iz Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju traži da se zakon povuče.

- Pred učestalošću neželjenih efekata više niko ne sme da zatvara oči, a naročito ne da prisiljava roditelje i decu na to. I pritom ne preuzima nikakvu odgovornost u slučaju neželjenih reakcija...

Roditelj je taj koji treba da snosi odgovornost i donosi odluku o vakcinaciji, jer je svesan šta znači preuzeti na sebe rizik da se nekome upropasti zdravlje i život - navodi ova NVO.

Šta vas čeka ako nećete vakcinu

-Lekari obaveštavaju sanitarnu inspekciju
-Inspektori vas zovu i obaveštavaju da dete mora da se vakciniše
-Na kućnu adresu dobijate rešenje o obaveznoj vakcinaciji
-Kazna od 20.000 do 50.000 dinara ako ne vakcinišete dete za 15 dana
-Skidaju novac sa računa, plene imovinu ili šalju na prinudni rad
-Inspekcija zove u pomoć Centar za socijalni rad
-Socijalni radnici vam dolaze na razgovor
-Socijalni radnici donose rešenje da zanemarujete razvoj deteta

Šta vas zbunjuje

Odgovara pomoćnik ministra, Zoran Panajotović

1. Ko će voditi evidenciju o nevakcinisanoj deci?
- Lekari pedijatri vašeg deteta. Oni su zaduženi za vakcinaciju dece, da popunjavaju vakcinalnu listu i da prijave roditelje koji ne žele da vakcinišu decu.

2. Gde će se vakcinisati deca bez pristanka roditelja?
- Decu niko neće moći da vakciniše na silu, ali zato postoje kaznene odredbe. Ono što sledi nakon ove izmene jeste usklađivanje postojećih zakona sa drugim zakonskim aktima.

3. Da li je moguće da roditelji ostave decu u vrtiću ili školi i da ona budu vakcinisana mimo njihovog znanja?

- Ne. Iako neće biti potrebna saglasnost roditelja, oni će svakako biti obavešteni ako u školama ili vrtićima bude bila organizovana vakcinacija. Roditelji mogu da odluče da tog dana dete ne dovedu u školu ili vrtić, ali će snositi posledice.

izvor: Blic

foto: lepotaizdravlje.rs, sportos.pl, kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno