Zdravlje
03.04.2015.

Stiže 10.000 vakcina "pentaksim"

Posle višemesečne nestašice, petovalentno cepivo do kraja aprila u slobodnoj prodaji u apotekama u Srbiji

Do kraja aprila u apoteke će stići 10.000 doza petovalentne vakcine "pentaksim". To će biti prva isporuka ove vakcine za slobodnu prodaju posle višemesečne nestašice.

Zbog tog vakuuma u snabdevanju u problemu su bili roditelji čija su deca rođena pre 1. novembra 2014. godine, koji je uzet kao granični datum za zaštitu petovalentnom vakcinom o trošku osiguranja, pa nisu mogli da je dobiju u domovima zdravlja, a ni da je kupe u apotekama.

U slobodnoj prodaji naći će se ista vakcina koja se daje i u domovima zdravlja, a to je "Sanofi Pasterovo" cepivo. Bilo je pokušaja da se zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilus influence tipa B nabavi i brže, ali je nema na lageru. Novi ciklus proizvodnje, kako saznajemo, "Sanofi Paster" završava 14. aprila, i tek posle toga može da se organizuje uvoz, a po stizanju u zemlju i obavezna provera kvaliteta i bezbednosti vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

U Ministarstvu zdravlja, koje je obezbedilo primenu više puta odlaganog novog pravilnika o vakcinaciji, kažu da zajedno sa ombudsmanom intenzivno rade na pronalaženju najboljeg rešenja za svu decu. Naime, zaštitnik građana Saša Janković tražio je da sva deca imaju pravo na vakcinaciju "pentaksimom" o trošku osiguranja, bez obzira na datum rođenja.

foto: mondo.rs

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno