Zdravlje
21.03.2015.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije ass.dr Zlatibor Lončar, prisustvovao je okruglom stolu na temu “Rana dijagnostika i izlečenje raka dojke”, a povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Tom prilikom predstavljeni su rezultati koji su do sada ostvareni u oblasti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja ove bolesti, kao i planovi za 2015. godinu.

Ministar je otvorio okrugli sto i tom prilikom dodelio Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke dr Zlatku Širiću, v.d.  direktora Centra za radiologiju Kliničkog centra Niš.

“U 2015. godini program organizovanog skrininga sprovodiće se u 29 opština Republike Srbije, a ukupno je planirano da u toku ove godine organizovanim skriningom raka dojke bude obuhvaćeno 320.000 žena starosti od 50 do 60 godina života. U program organizovanog skrininga raka dojke biće uključeni i mobilni mamografi, u onim opštinama u kojima nema dostupnih mamografa i koje su na razuđenom geografskom terenu” – istakao je tom prilikom ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar.

“Samo tokom 2014. godine mobilni digitalni mamograf obišao je 15 opština, u kojima je pregledano 16359 žena, od kojih su 1955 dobile pozitivan nalaz koji zahteva dodatna ispitivanja” – izjavio je dr Širić.

Lekari ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke  osnovan je na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kako bi se stvorila prilika da se poruka o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke još jednom ponovi javnosti.

„Za nas je ovo dan podsećanja – ženama da ne čekaju poslednji trenutak kada je obično kasno i da blagovremeno odu na preventivne preglede“– izjavio je Veran Matić, direktor Fonda B92.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, koji svake godine pogodi blizu 4000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1600 žena godišnje izgubi bitku za život.

foto: pikanal.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno