Zdravlje
16.03.2015.

Grickate nokte? Verovatno ste perfekcionista

Da li se nesvesno igrate sa kosom ili grickate nokte dok nešto čitate ili gledate? Novo istraživanje stručnjaka sa Univerziteta u Montrealu pokazuje da ovakva kompulsivna ponašanja pokazuju da ste možda perfekcionista.

Ljudi koji su generalno nestrpljivi ili se lako iznerviraju ili im brzo bude dosadno, češće grickaju noke, cupkaju zanoktice ili kopkaju po koži. Takvo ponašanje ukazuje na perfekcionizam - karakternu osobinu koja može da nanese dosta štete, navodi se u studiji objavljenoj u martovskom izdanju stručnog časopisa Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

"Verujemo da osobe su osobe sa ovakvim ponašanjem perfekcionisti, odnosno da nisu u stanju da se opuste i izvrše svoje zadatke 'normalnim' tempom", kaže doktor Kiron O'Konor, profesor psihijatrije na univerzitetu i vođa studije.

"Zbog toga su te osobe sklonije frustraciji, nestrpljive su i nezadovoljne postignutim. Takođe im je i češće dosadno". Stručnjaci su studiju sproveli na 48 učesnika od kojih polovina redovno pokazuje ovu vrstu ponašanja dok je druga polovina, koja to ne radi, služila kao kontrolna grupa. Učesnici su odgovarali na pitanja o količini dosade, besa, krivice, iritiranosti ili anksioznosti koju osećaju a bili su i izloženi situacijama osmišljenim sa ciljem da isprovociraju određena osećanja - stres, opuštenost, frustraciju, dosadu.

Kada je reč o dosadi, ispitanik je šest minuta ostavljen sam u sovi. Učesnici koji imaju istoriju vrpoljenja i drugih ponašanja fokusiranih na telo, češće su bili pod stresom i frustrirani. Ako povremeno grickate notke, ne treba da brinete, stručnjaci kažu da takvo ponašanje privremeno pomaže u kanalisanju energije koja nije produktivnije iskorišćena.

Ali ako te navike utiču na dnevni život, onda postaju poremećaji - primera radi glumica Olivija Mun pati od trihotilomanije - kompulsicnog čupkanja trepavica. Takva ponašanja leče se, piše Hafington post, ili bihejvioralnim terapijama gde se ružna navika zamenjuje produktivnim delanjem ili direktnim delanjem na okidače tenzije, kaže O`Konor.

Izvor: Tanjug

foto: mogujatosama.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno