Zdravlje
19.12.2014.

Vakcinacija dece – najefikasnija mera primarne prevencije

 

Imunizacija dece u Srbiji susreće se sa brojnim preprekama, i da bi se obuhvat vakcinacije održao na potrebnom, visokom nivou, država, stručna javnost, mediji i roditelji moraju uložiti zajedničke napore, rečeno je na juče održanom okruglom stolu „Vakcinacija dece u Srbiji”. Skup su organizovali Institut za javno zdravlje Srbije „Dr MilanJovanović Batut” i Udruženje „Roditelj”, kako bi u javnosti pokrenuli diskusiju o problemima vezanim za vakcinaciju dece u Srbiji.

„Imunizacija je i dalje najefektivnija i najefikasnija mera primarne prevencije kojom se na najbrži i najjeftiniji način kontrolišu mnoge zarazne bolesti i zato ona predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti” rekao je državni sekretar ministarstva zdravlja doc. dr Ferenc Vicko, otvarajući skup.  Prim. dr sc. med. Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije, naglasio je da za kolektivni imunitet obuhvat treba da bude najmanje 95 odsto i da se Srbija poslednjih godina susreće sa problemima kada je nabavka vakcina i održavanje kontinuiteta imunizacije u pitanju, a sve češće se u javnosti pojavljuju i glasovi protiv vakcinacije, uprkos jasno izraženom stručnom stavu o potrebi i koristi od imunizacije.

Dr Goranka Lončarević, šef Odeljenja za nadzor nad vakcinama preventabilnim bolestima i imunizaciju Instituta je istakla da je imunizacija najbezbednija medicinska intervencija koja je nakon higijenski i mikrobiološki ispravne vode za piće najviše doprinela čovečanstvu i da je daleko bezbednije primiti vakcinu nego rizikovati  mogućnost nastanka infekcije, komplikacija, hospitalizacije i neretko smrtnih ishoda.

Prednosti imunizacije se ne vide, jer su bolesti protiv kojih se vakcinišemo ili iskorenjene ili se veoma retko javljaju, pa ljudi stiču utisak da nisu opasne, naglasili su stručnjaci. Sa promenom vremena u kojem živimo i pojavom interneta i društvenih mreža, taj prostor za komunikaciju je zauzet poluinformacijama ili neistinama, dok se zvanični stručni stavovi nadležnih institucija ne percipiraju, naglasio je prim dr Predrag Kon, načelnik Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Dr Zoran Simonović  iz nacionalnog Instituta Slovenije,  preneo je iskustva u  odnosu na sprovođenje obavezne i preporučene imunizacije u toj zemlji, naglasivši i pokretanje nacionalne kampanje podizanja svesti i izgradnje pozitivnih stavova o značaju imunizacije, imajući u vidu pad obuhvata  u obaveznom programu, ali i nedovoljan u preporučenom programu.

U procesu imunizacije pedijatri su u najbližem kontaktu sa roditeljima, pa sistem treba organizovati tako da lekari imaju dovoljno vremena da roditelje, koje je lako uplašiti, detaljno upoznaju sa vakcinacijom. Potrebno je da roditelji čuju argumentovan stav od autoriteta kojem veruju a to je izabrani lekar, dodala je Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj”.

Stručnjaci su razgovarali i o potrebi kontinuirane  komunikacije i koordinacije svih nosilaca imunizacije, načinima poboljšanja obaveštenosti roditelja i medija, kao i o predlogu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i pratećem Pravilniku o imunizaciji, koji će, kada bude usvojen, omogućiti da se otvorena pitanja u vezi sa vakcinacijom dece u Srbiji adekvatno rešavaju.

foto: facestar.cz, kurir.rs, rtv.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Oct
2021
Alternativna medicina
24.
Sep
2021
Alternativna medicina