Zabava
18.10.2015.

Mesec u kome ste se rodili određuje kakvi ćete biti

Datum rođenja smo do sada uglavnom vezivali za astrologiju. Kad smo rođeni - u kom smo horoskopskom znaku, i to bi bilo to: Rakovi su ovakvi, Ovnovi onakvi.... Znate već sve. Ali naučnici sa Univerziteta u Kembridžu (a sa kog bi drugog!) bacaju novo svetlo na taj podatak, pa tako mesec u kom smo rođeni, kažu, određuje koliko smo teški na rođenju, koliko ćemo biti visoki, pa čak i kada ćemo dobiti prvu menstruaciju.

Njihova studija je otkrila da su deca rođena u letnjim mesecima i ona koja su na svet došla tokom zime sušte suprotnosti. Suprotnosti se ogledaju u sledećem: letnja deca imaju veću prosečnu težinu na rođenju i visinom pobeđuju zimsku decu. Devojčice rođene tokom juna, jula i avgusta kasnije se suoče sa   menstruacijom u odnosu na devojčice rođene u decembru, januaru i februaru.

Istraživanje u kojem je učestvovalo pola miliona ljudi iz različitih krajeva Velike Britanije trajalo je četiri godine,  a ono što naučnici  nisu uspeli da povežu sa mesecom rođenja jeste indeks telesne mase, odnosno BMI indeks. Niz faktora koji ga određuju nisu bili poznati istraživačima.

Jedna od tih nepoznanica bio je podatak koliko su  se mame tokom trudnoće izlagale suncu i time bebama obezbedile manju ili veću količinu vitamina D. Rezultati Univerziteta u Kembridžu su uvod u nova istraživanja koja će produbiti vezu između meseca rođenja i osobina ljudi, i to iz sledećeg razloga.

- Vreme začeće i rođenje su najčešće stvar  slučajnosti, na njih ne utiče društveni položaj, godine ili zdravlje roditelja. Zato mesec rođenja kao metoda može da dovede do istraživanja koje će objasniti kako okolina deluje na nas pre nađeg rođenja, rekao je dr Džon Peri, vođa istraživanja. 

foto: telegraf.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno