Zabava
21.07.2015.

Dobrotvorni događaj - "Dva naroda - jedna duša"


Na poziv humanitarne organizacije „Naša Srbija“, Dečji kulturni centar Beograd gostovao je 19. jula 2015. u ŠKOLI PRIJATELjSTVA na Tari s programom MUZEJSKE DIDAKTIKE – Dva naroda, jedna duša.

Deca iz Srbije, Rusije, Pridnjestrovlja, Donjecka, Bugarske i srpskih zajednica iz Makedonije, Crne Gore i Slovenije, u susretu s istorijskim ličnostima knezom Arsenijem Karađorđevićem, velikom kneginjom Jelenom Petrovnom Romanov, dvorskim i državnim arhitektom Nikolajem Krasnovim, primabalerinom Ninom Kirsanovom, profesorom istorije Georgijem Ostrogorskim i potpredsednicom Kola srpskih sestara Delfom Ivanić,  otkrila su uzorne ličnosti na koje se treba ugledati zbog njihove požrtvovanosti, plemenitih dela, posvećenosti zajednice i neprestanom usavršavanju u  profesionalnom radu.

Poštujući faktografiju, istorijske ličnosti i događaje čija je sudbina vezana za Veliki rat i dolazak Belogardejaca  u  Srbiju  akteri programa razvijaju priču u kojoj publika aktivno učestvuje.

Program počinje upoznavanjem s likovima koji su ih posetili, deca su pozvana na Dobrotvorni koncert bal „DVA NARODA, JEDNA DUŠA“ koji je organizovan povodom završetka izgradnje Ruskog doma „Imperator Nikolaj Drugi“ u Beogradu.

Na otvaranju Dobrotvornog koncert bala sve zvanice je pozdravila Delfa Ivanić u ime organizatora Društva slovenske uzajamnosti i u ime pokrovitelja Njegovog Kraljevskog Veličanstva Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Nikolaj Krasnov je pročitao Povelju akademika, Aleksandra Belića, predsednika Državne komisije za pitanje ruskih izbeglica i Komiteta za pitanje ruske kulture koja je 1931. prilikom podizanja temelja Ruskog doma položena pored kamena temeljca.

U svečanoj atmosferi bala, neke mlade dame i gospoda zaigrale su valcer sa Njegovim Visočanstvom Knezom Arsenijem Karađorđevićem, Njenim Visočanstvom Velikom Kneginjom Jelenom Petrovnom Romanov, uglednim zvanicama i organizatorkom bala Delfom Ivanić.

Svim darodavcima, učesnicima Dobrotvornog koncert bala Delfa Ivanić je uručila Počasne povelje, nakon čega je Nina Kirsanova s uglednim zvanicama  povela Kraljevo kolo u koje su s radošću pohitala mnoga deca – mlade dame i gospoda.

Programi Muzejske didaktike sastoje se od  scenskih prikaza uklopljenih u autentične prostore kakve nude muzeji, parkovi, prirodne ili kulturne ambijentalne celine.

Dovedena na poprište istorije, dramskom igrom vraćena u prošlost, u susretu sa likovima koji  su široj publici malo poznati, deca kroz interaktivnu igru  emotivno uranjaju u burne događaje koji su se dramatično odrazili na sudbinu srpskog i ruskog  naroda u vreme Velikog rata s kobnim epilogom po carsku porodicu Romanov u vreme Oktobarske revolucije.

Jelena Karađorđević, udata Romanov, velika dobrotvorka,  govori o jačanju rusko - srpskih dinastičkih, institucionalnih, kulturnih i duhovnih veza i međusobnih uticaja, iznosi zasluge ruskog cara u zaštiti položaja i interesa srpske vojske i države. Priprema mlade dame i gospodu za bal.Knez Arsenije Karađorđević, general Carske garde, učesnik Rusko-Japanskog rata, Balkanskih ratova, pripoveda o hrabrom držanju srpskih i ruskih vojnika i oficira u ratu, ali i o tome kako se brani oficirska čast u dvoboju.

Nikolaj Krasnov, državni i dvorski arhitekta  iznosi deci planove o izgradnji prestonice svoje nove domovine, koja ga je svesrdno prihvatila. Govori im o projektovanju, građenju, dovršavanju, adaptaciji i ukrašavanju najznačajnijih državnih zdanja.

Nina Vasiljevna Kirsanova, primabalerina, koreograf, šef baleta i reditelj priča o svom dolasku u Beograd, nastupima s trupom Ane Pavlovne u Parizu, doprinosu ruskih umetnika u osnivanju i razvoju  Baleta u Narodnom pozorištu i Glumačko-baletske škole u Beogradu.

Georgije Aleksandrovič Ostrogorski, akademik, profesor vizantijske istorije na Beogradskom univerzitetu govori deci o svom pedagoškom i naučnom radu, o osnivanju katedre za Vizantologiju na univerzitetu u Beogradu, o doprinosu ruskih univerzitetskih profesora razvoju nauke u Srbiji.

Delfe Ivanić, osnivač i potpredsednica Kola srpskih sestara, govori o smislu dobrotvornog rada, poziva decu da daju svoj doprinos otvaranju Spomen muzeja Imperator Nikolaj Drugi Romanov u okviru Ruskog doma. 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno