Zabava
11.05.2015.

Noć muzeja za decu

U predstojećoj Noći muzeja za najmlađu publiku pripremljen je poseban program - na Kalemegdanu ih čeka Lego grad, mornari koji će ih učiti vezivanju čvorova, Alisa u Zemlji čuda, duženje sa stanovnicima bebi zoo vrta...

Mališanima će 16. maja biti otvorena i vrata Beogradske filharmonije, Malog pozorišta "Duško Radović", kao i Gradskog saobraćajnog preduzeća gde će moći da vide oldtajmere među gradskom autobusima.

Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", tokom Noći muzeja, postaje Dečji paviljon, gde će se smenjivati radionice, poput crtanja u pesku, osmišljene da deci, a možda i starijima, zagolicaju maštu i uposle ruke.

Budući mornari i kapetani iz Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju će mališane učiti kako se vezuje pravi mornarski čvorovi, ali i kako se koriste navigacioni instrumenti.

Najmlađi će moći i da učestvuju u izgradnji Lego grada ili da popiju čaj sa Belim Zecom i Ludim šeširdžijom iz Alise u Zemlji čuda, koja je među najpopularnijim knjigama za decu.

U Dečjem paviljonu će povodom 150. godišnjice ove knjige, čiji je autor Luis Kerol biće predstavljene ilustracije za prvo izdanje koje je uradio Džon Teniel, a kasnije je bila inspiracija poznatim umetnicima poput Salvadora Dalija.

Deca će imati priliku i da otkriju tajne Bele nedelje, starog običaja vezanog, koji podrazumeva pravljenje Pokladnih maski. Mladići iz Lozovika će ih naučiti kako se prave maske od vodene tikve, pasulja i pšenice.

Oni, inače, o Beloj nedelji, nedelji pre Uskršnjeg posta, pripremaju živopisne maske, oblače krznene ogrtače i kite se zvonima i obilaze selo kako bi, po narodnom verovanju, isterali zle sila i demone iz seoskih torova i dvorišta.

Maske ih očekuju i u Galeriji Pierre Monmartr, gde će videti kako plastika, pamuk, vuna i karton, mogu da se pretvore u veličanstve maske.

U Galeriji Singidunim posetioci će se upoznati sa lutarskim zanatom, a u Muzeju nauke i tehnike, najmlađe očekuje ogroman broj plišanih, drvenih, gumenih i plastičnih igračaka. Za nove generacije digitalnih klinaca pripremljena je i Proširenu stvarnost.

Reč je o tehnologiji koja će informacije iz stvarnog sveta kombinovati sa računarski generisanim slikama, a zatim ih prebaciti na monitore računara i mobilnih telefona.

Nedaleko odatle, u garaži GSP "Beograd" najmlađe čeka povratak u prošlost.

U okviru postavke Istorija GSP - Karta za budućnost moći će da vide, a njihovi roditelji da se prisete, kako su nekada izgledale vozne karte, legitimacije, markice i isprave, kao i "retro" poništivač karata.

Priča o hrabrim pilotima

U jednoj od omiljenih lokacija posetilaca Noći muzeja - Muzeju vazduhoplovstva najmlađe očekuju priče o hrabrim pilotima i nastanku jedriličarstva u Srbiji. Biće reči i o tome kako su izgledali prvi dani napada na Jugoslaviju.

Tu ih čekaju i vozila kao što su "Lejland", čuveni turistički tramvaj Čičica, staro vatrogasno vozilo, kao i vozila napravljena od predratnih motornih kola "Škoda", ako i oldtajmeri medju javnim vozilima i prvi zglobni trolejbus u Beogradu "Trolza 62052".

U Noći muzeja najmlađi će sa Beogradskom filharmonijom preći "na ti", gde će ih dočekati članovi orkestra i aplaudiraće svakom njihovom pokušaju muziciranja na različitim instrumentima.

Vrata pored - na Kolarcu, čeka ih kombinacija muzike i precizne nauke. Naime, Laboratorija za akustiku Elektrotehničkog fakulteta posetiocima će pokazati koje tajne šifre se kriju u melodijama.

Vrata će im otvoriti i Malo pozorište "Duško Radović" gde će moći da zavire u svaki ćošak - od ulaza za publiku, foajea, šminkernice i garderobe, do scene i istraže čemu služi cug, kako se animira lutka...

Matematičke muke

U Pedagoškom muzeju iz zbirka nastavnih sredstava, udžbenika fizike i đačkih svesaka najmlađi će saznati koje teoreme i zakoni su mučili njihove bake i deke. Studenti Fizičkog fakulteta pokušaće da im sruše predrasude o fizici.

Mališani će u Pero Art Centru imati priliku da crtaju i slikaju životinje koje su na programu udomljavanja kod Udruženja Alfa. Ideja je da se kroz kreativnost kod dece poveća svest o brizi i zaštiti napuštenih životinja.

Nedaleko, u bašti Muzeja afričke umetnosti moći će da nauče šta su određene boje i oblici koji su krasili zidove kuća značili za narod Ndebele i crtaju simbole i šare po uzoru na tradicionalne afričke murale.

Izložbu Legata Milenka Šerbana, koji je svojim bogatim opusom dao veliki doprinos srpskoj modernoj umetnosti, prati radionica koja će se baviti scenografijom i "magijom senki".

Mališani će praviti male scenografije inspirisane slikama, crtežima i scenografskim skicama Milenka Šerbana.

izvor: Tanjug

foto: bllic.rs, kurir.rs, svet.rs

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno