Praktična mama
21.05.2018.

Trikovi za svaku mamu

"Ne lupaj vratima, priklještićeš prste", "Pazi, curi ti sladoled, sav ćeš se umazati", "Kada bih nekako mogla sve te igračke sa poda da skupim na jedno mesto" , "Opet je odmotao celu rolnu toalet papira"... Većina roditelja po nekoliko puta dnevno izgovori svaku od ovih rečenica i još mnogo drugih pokušavajući da sačuvaju koliko-toliko reda u kući, da spreči nastanak silnih fleka po odeći i nameštaju, i da predupredi povređivanje. Nažalost, to često ne pomaže, ali postoje efikasne metode i male cake koje će vam, ako ništa drugo, kupiti malo spokoja i sačuvati deo nerava.

Napravite blokadu za vrata
Kroz malo parče gume ili mekani uložak za cipele provucite lastiš i okačite sa obe strana brave ili duž cele ivice vrata. 

Zaustavite "štetočine" gumicom za tegle
Ukoliko gumicu stavite preko rolne, klinci neće moći da odmotavaju toalet-papir da bi se s njim igrali ili da bi ga nekontrolisano bacali u WC šolju. Kad postanu odgovorniji, gumicu pošaljite u prošlost.

Otvaranje vrata od frižidera možete sprečiti tako što ćete zalepiti kukice za kačenje peškira na vrata i frižider, pa ih svaki put spojte gumicom ili gumenom narukvicom. 

Blokirajte sve fioke i vratanca ormarića
Čim prohodaju i počnu da se kreću po kući, počinje otvaranje fioka, u početku onih bližih podu, a kasnije i ormara. Niste se ni okrenuli, a sve stvari su već po podu. To nije veliki problem ukoliko je samo garderoba u pitanju, međutim, mališani često posežu za predmetima koji su opasni po njih.  Ako vam je dosadilo da stalno motrite na njih, na prethodnim fotografijama nađite inspiraciju za "blokiranje" fioka i ormarića.

Sačuvajte lizalicu, predupredite suze
Samo što ste otvorili lizalicu, a ona se već našla u pesku parkića ili na podu marketa? Tek ste otvorili sladoled na štapiću, a on za dva minuta već počinje da se sliva detetu niz podlakticu? Sledeći put krenite u šetnju spremni. Kutijicu iz kinder jajeta probušite na jednoj strani i napravite od nje kutijicu za lizalicu, a za zaštitu od topljenja sladoleda koristite papirne korpice za mafine. 

Pomozite mu da nauči da se obuva samo
Gotovo svako dete na početku dok uči da se obuva samo, meša desnu i levu cipelicu. Da biste mu prekratili muke, presecite veći papirni stiker na pola i zalepite sa untrašnjih strana obuće. Da bi dobilo celu sliku, dete će morati pravilno da upari cipele.
Vezivanje pertli najlakše će savladati ukoliko vežba na "kartonskoj" obući. Obuka će mu ići još bolje, ako vam pomogne u pravljenju modela za vežbu.  Čak i ako se pertle zamrse, neće biti velike štete.

Nađite primenu rekvizitima za plažu
Iako se uglavnom koriste na plaži i u vodi, ova dva rekvizita pomoći će vam i u kući. Jedan da zadržite igračke na jednom mestu, a drugi da zadržite dete tokom noći na krevetu. Bazen na naduvavanje, ako za njega imate mesta u stanu, biće odličan poligon za igru, ali i sjajno skladište za igračke, dok dok valjkove koji se korite za obuku plivača možete da korisite za obezbeđivanje ivice krevetića. Bićete mirni jer vaš mališan tokom noći neće završiti na podu zbog silnog prevrtanja i meškoljenja. 

foto: architecture&design

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno