Praktična mama
24.04.2016.

Tradicionalno ukrašavanje jaja listićima

Uključite svoje mališane u uskršnju pripremu i zajedno išarajte jaja proverenom metodom - travčicama i lukovinom.

Svi verovatno pamte da su ih uoči Uskrsa stariji slali da beru travke koje bi oni kasnije koristili za ukrašavanje jaja, a u mnogim porodicama ova tradicija se zadržala i danas.

Evo kako da vaša uskršnja jaja ove godine izgledaju baš kao nekad bakina...

Potrebno je:

  • Jaja
  • Travke ubrane u dvorištu
  • Ljuske crnog luka
  • Najlon čarape
  • Konac
  • Makaze

Postupak:
1. Pripremite jaja, travčice, makaze, čarape i konac

2. Stavite travku na jaje

3. Isecite čarapu

4. Obmotajte jaje čarapom i vežite koncem na čvor. Dobro zategnite

5. Stavite ljuske luka u šerpu, pa poređajte jaja. Sipajte vodu taman toliko da jaja budu potopljena. Kuvajte 20-ak minuta.

6. Proverite na momenat da li je jaje počelo da prima boju.

7. Kada su skuvana, izvadite jaja iz lonca. Isecite i skinite čarapu, a potom i travke.

8. Skuvana jaja premažite uljem da bi se bolje sijala. Stavite u korpicu.

izvor: yumama.com

foto. saznajlako.com, budiin.24sata.hr
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno