Praktična mama
25.03.2015.

Prirodne boje za uskršnja jaja


Domaće, prirodne boje za jaja ponovo su popularne jer ne sadrže štetne aditive, pa jaja bez straha možete pojesti čak i ako im ljuska pukne pri bojenju.

Po pravilu za bojenje vam je potrebno 800 g iseckanog povrća ili tri kašike začina na litru vode. Najpoznatije prirodno bojilo su ljuske luka koje daju crvenkasto-smeđu boju. Za tamnocrvena jaja tradicionalno se koriste ljuska luka i kašika sirćeta. Želite li da dobijete jarkoružičastu, izrežite cveklu na komade, zagrejte 4 šolje vode, dodajte cveklu i umešajte dve kašike sirćeta.

Još intenzivniju boju postići ćete ako umešate malo soka od brusnice. Žutu možete postići pomoću pomorandžine kore. Ogulite je te pripremite boju kao s cveklom. Želite li plava jaja, iseckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine, prelijte litrom vode i prokuvajte pa izvadite kupus i dodajte jaja. Za pastelnu boju lavande pomešajte šoljicu soka od grejpfruta i kašiku sirćeta. Tamnosmeđu ćete dobiti ako pomešate šoljicu jake kafe sa kašikom sirćeta, a svetlosmeđu kuvanjem jaja u crnom čaju.

Ako ih kuvate u soku od višanja, dobićete crvenu, a za ljubičastu upotrebite sok od crnoga grožđa. Bez straha ih možete kuvati i duže - i prekuvana jaja su jestiva, jedino je u tom slučaju žumance suvo. Budući da su to sve prirodni sastojci, jaja u njima mogu stajati dugo, a nakon što se skuvaju, preporučuje se ostaviti ih tokom noći da boja bude još intenzivnija.

foto: ekokuce.com, saznajlako.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno