Praktična mama
02.02.2015.

Recepti aromaterapije za prirodne čistače

Opasne hemikalije koje se upotrebljavaju za održavanje kuće i bašte mogu da oštete i predmete i vaše zdravlje! Evo čime da ih zamenite...

Čišćenje doma nije nimalo lagan posao. Zato što su prašina, prljavština, mrlje i neugodan miris svakodnevica, u nedostatku vremena posežemo za sredstvima za čišćenje kojima ne znamo poreklo ni sastav. Tu bi naviku trebalo menjati. Opasne hemikalije koje se upotrebljavaju za održavanje kuće i bašte mogu da oštete i predmete i vaše zdravlje!

Prosečno domaćinstvo upotrebljava tri puta više deterdženta za pranje posuđa i rublja nego što proizvođači preporučuju. Smanjite li količinu deterdženta, pomoći ćete da se smanji njegov negativan učinak na okolinu i ujedno ćete uštedeti. Neke zemlje Evropske unije zabranile su proizvodnju i prodaju deterdženata koji sadržavaju fosfate jer su izuzetno opasni za okolinu.

Jedan od načina prirodnog čišćenja doma je i da sredstva za čišćenje pripremite sami s eteričnim uljima. Aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović preporučila je mnoge recepte za čišćenje doma bez hemikalija i objasnila koje su prednosti prirodnih preparata. "Ne zagađuju telo ni okolinu, pročišćavaju vazduh i na taj način održavaju zdravlje onoga koji se njima koristi.

Uz to što oplemenjuju prostor ugodnim mirisima, prirodna ulja blagotvorno deluju na nervni sistem i podižu raspoloženje. Čišćenje doma uz kućne preparate pretvara se u kreativnu igru u kojoj se treba držati propisanih razmera i preporučenih eteričnih ulja. Samo prava eterična ulja imaće navedene učinke. Eterična ulja poput karanfilića i cimeta mogu nadražiti kožu pa se ne preporučuju za čišćenje".

Nameštaj od punog tamnog drveta

Pomešajte 2 kašike maslinovog ulja i 3 kapi eteričnog ulja usplođa limuna. U tečnost umočite komadić suve pamučne tkanine i njom uglancajte namještaj. Ovo je sredstvo je pogodno i za starinske ormare i komode.

Rublje

U pregradu za omekšivač mašine za pranje rublja sipajte 1 dl vode pomešane sa 5 kapi lavande (Lavandula vera).

Prirodni osveživač prostora

Pripremite bočicu od tamnog stakla s pumpicom od 1 dl. Sipajte 20 ml alkohola, otprilike 2 supene kašike. U alkohol ukapajte 30 kapi limete (Citrus aurantifolia), 30 kapi bergamota (Citrus bergamia), 10 kapi lovora (Laurus nobilis), 10 kapi geranijuma (Pelargonium graveolens) i 10 kapi eukaliptusa globulusa.

Lagano protrljajte bočicu između dlanova pa dolijte destilovanu vodu do vrha. Dobili ste osveživač toaleta, kuhinje i unutrašnjosti automobila.

Sanitarije (pločice, umivaonik, školjka...)

U kutijicu sode bikarbone dodajte 3 kapi lekovite lavande (Lavandula vera), 3 kapi grejpa (Citrus paradisi), 3 kapi eukaliptusa globulusa i 1 kap nane (Mentha piperita). Zatvorite posudu pa protresite da se sastojci dobro pomešaju. Na mokru površinu pospite prstohvat mirisnog praha pa mokrim sunđerom istrljajte sanitarije. Isperite.

Univerzalno sredstvo za prozore, radne ploče, šporet, slavine

Pripremite staklenu bočicu s raspršivačem. Sipajte u nju 20 ml jabukovog sirćeta, a u sirće ukapajte oko 30 kapi eteričnog ulja usplođa limuna (Citrus limon).

U mešavinu sipajte i 80 ml destilovane vode i snažno protresite. Poprskajte po površini i obrišite pamučnom tkaninom.

Kanta za smeće

Na dno kante za smeće stavite karton na koji ste nakapali 5 kapi geranijuma (Pelargonium graveolens ili Pelargonium asperum) i 5 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia). Ova kombinacija sprečava neugodne mirise i usporava širenje bakterija.

Tepisi i tkanine, receptura za suvo pranje

U 100 grama sode bikarbone dodajte 10 kapi limuna (Citrus limon), 10 kapi grejpa (Citrus paradisi) i 10 kapi lavande (Lavandula vera). Pomešajte sastojke i dobro zatvorite u plastičnu vrećicu. Ostavite dan do dva da se sastojci povežu.

Nakon toga pospite mirisni prah po svojim tepisima, lagano ih istrljajte suvom pamučnom tkaninom i nakon sat vremena počistite usisivačem. Svež miris će danima isparavati iz vaših tepiha i vrećice usisivača.

izvor: lovesensa.rs

foto: stil.kurir.rs, wikihow.com, novosti.rs, savjetnica.com, uspesnazena.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno