Mali kreativac
25.04.2019.

Jaja farbajte s decom

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik, a deca ga vole zbog porodičnih ručkova, okupljanja i druženja, a najviše zbog farbanja jaja. U nekim krajevima Srbije jaja se farbaju na u četvrtak ili subotu pred Uskrs, ali većina domaćica to radi na Veliki petak. Iako smo sigurni da bi farbanje jaja bilo brže i efikasnije ako to radite same, znamo i da nema ničeg lepšeg od toga da uključite decu. Možda jaja neće biti savršena, ali će zato radost vaših mališana biti neizmerna. Vi se samo naoružajte strpljenjem i iskoristite naše ideje za farbanje jaja i ukrašavanje praznične trpeze. 

Jaja farbana penom za brijanje
Penu za brijanje istisnite u male plastične posude taman toliko da količina bude dovoljna da se u nju uvalja celo jaje (2-3 pune supene kašike), dodajte nekoliko kapi prehrambene boje pa promešajte čačkalicom kako biste dobili različite šare.

Obarena jaja, najbolje bela, jedno po jedno uvaljajte u penu i ostavite da odstoje u njoj 10-15 munuta. Ukoliko se boja nije dobro primila, vratite jaja u penu na još nekoliko minuta, a zatim ih prebrišite pamučnom krpicom.

Ukrasite jaja kao sladoled
Obarena jaja ofarbajte u željenu boju, pa po njima lakom za nokte iscrtajte male kornete i na vrhu zalepite komadiće vate pastelnih boja. Jaja će biti podjednako lepa čak i ako ih ne ofarbate. 

"Obucite" jaja u čipku
Obarena i ofarbana jaja umotajte "čipkom" sa papirnih podmetača za torte pa preko rupica prelazite četkicom namočenom u belu temperu ili belim lakom za nokte. Kad pređete preko svih delova "čipke" lagano skinite papir. Jaje ostavite da se dobro osuši kako se boja ne bi skinula.

"Zasadite" jaja umesto kaktusa
Jaja skuvajte i ofarbajte u zelenu boju pa vodootpornim flomasterima iscrtajte šare kakve imaju kakutsi. Ukrasite ih papirnim cvetićima ili kartonskim "izdancima", a zatim ih posadite u malene saksije napunjene ovsenim pahuljicama ili sočivom. 

Dekorišite jaje kao ananas
Jaja obojte u žuto, pa vodootpornim flomasterima iscrtajte šare kakve ima ananas. Od zelenih papirića iskrojte duguljaste listiće, pri dnu ih spajajte lepkom jedan na drugi u krug, a kad se to dobro osuši, zalepite na vrh jajeta. 

Jaja sa šljokicama
Kuvana i ohlađena jaja premažite lepkom cela ili samo na određenim mestima kako biste dobili efekte tufni, ili farbajte samo jednu polovinu jajeta. Kada premažete lepkom samo pospite šljokicama u prahu i ostavite da se dobro osuši. 

Farbanje prirodnim bojama
Za one koji ipak vole jednostavnost i farbanje jaja prirdonim metodama, preporučujemo da isprobaju neki od ovih predloga. Nabavite spanać, crveno vino, ljubičasti kupus, cveklu, kafu ili neki od egzotičnih začina i kuvajte jaja u toj vodi kako biste dobili nežne prirodne nijanse. 

Na kraju ukrasite prazničnu trpezu
Za pravljenje dekoracije zadužite decu i obezbedite im raznobojne papire, kartonske tanjiriće, školjke za jaja, bojice, flomastere, stikere i razne druge sitnice. Mogu da se oslone na naše predloge, a mogu i da puste mašti na volju.

foto: countryliving, poshlittledesigns, urbancomfort, theshiftcreative, studiodiy, thegirlinspired, easypeasyandfun, thebestideasforkids

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno