Vešte ruke
13.02.2021.

Iskoristite vikend da naučite kako se prave igračke od ambalaže

Svest o ekologiji i recikliranju treba usađivati deci od malih nogu, najbolje kroz igru i zabavu. Na ovaj način deca će razvijati maštu i naučiće da budu odgovorni prema prirodi, a vi ćete smanjiti broj  tetrapaka od mleka, jogurta i sokova koje svakodnevno bacate u kontejner. Ova ambalaža je prosto savršena za pravljenje zanimljivih igračaka.

Kućice za poligone sa autićima 

Tetrapak dobro operite, isperite i ostavite da se osuši. Isecite dno, a neke možete i skratiti kako biste dobili zgrade različitih veličina. Obložite ih kolaž papirom, papirom u boji, pa čak i običnim belim koji ćete išarati flomasterima. Detalje iscrtajte ili zalepite. Kućice postavite na kartonsku podlogu i dobićete idealnu maketu za igranje autićima.
Na sličan način možete napraviti i noćnu varijantu grada. Samo je potrebno da iskrojite otvore za prozore i da sa unutrašnje strane zalepite folije u boji ili klasičnu foliju koju ćete ofarbati. Kada se osuši, u unutrašnjost dodajte lampice na baterije. Osim za igru, ovaj lep detalje može poslužiti i kao simpatična noćna lampica za dečju sobu.

Šarena vozila 

Za kamion će vam pored tetrapaka biti potreban i četiri plastična zatvarača i dva duga drvena štapića. Spoljašnjost dodatno ukrasite kolaž papirom.  Bojenjem i docrtavanjem napravite školski autobus. Točkove možete narpaviti i od debljeg kartona. 

Kasica

Tetrapak sa većim otvoro biće veoma zgodan kao kasica. Operite ga dobro i osušite. Možete ga ukrasiti kao u ovom primeru, kao kućicu, a može i nešto drugo. Što više raznobojnih detalja budete dodali, kasica će biti lepša. 

Brodić 

Pored tetrapaka biće vam potreban i drveni šapić za jedro i malo papira u boji. Iskrojte tetrapak sa jedne strane i napravite otvor za čamac. Pričvrstite lepkom drveni štapić i na njega zalepite jedro od papira. Obojte ga i urasite dodatnim morskim detaljima. Ovaj brodić može da posluži i kao činija za čuvanje školjki i uspomena sa letovanja. 

Kutije za sitnice 

Kako bi radni sto vašeg školarca bio uredniji, uvek je potrebna dodatna kutija za olovke i markere. Ova ideja će decu sigurno osuševiti. Proces je isti kao kod pravljenja zgrada za poligon. Tetrapake različitih veličina spojte i zalepite na jednu kartonsku podlogu i obložite papirom u boji. Iskrojte i prozore pa u nekoliko kutija složite olovke i pribor a u druge dodajte lampice na baterije.
Mozete ih i zalepiti na karton tako da leže dužom stranom i da iskrojite prednji deo kako biste dobili male police za organizaciju stikera i papira. 

Saksije za začinsko bilje

Tetrapak presecite na pola i obložite jednobojnim papirom na koji ćete ispisati nazive začinskih biljaka ili da je urkasite po želji.
foto: kidsomania.com, i.pinimg.com, freshideen.com, liagriffith.com, mollymoocrafts.com, howtodiyeverything.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno