Vešte ruke
29.04.2020.

Boravak u karantinu je idealan da naučite decu reciklaži

U mnogim zapadnim državama svest o reciklaži je poprilično razvijena pa deca od malena stiču naviku da odvajaju ambalažu. Kao podsticaj tome, postoje kreativni setovi u okviru kojih se nalazi sve osim predmeta reciklaže. Reciklirati se može tuba od toalet papira, plastična flaša, ali i kartonska kutija za jaja. Uvek ih u kući imamo, baš kao i makaze, tempere, papir u boji, lepak, igle za šivenje, plišane trake, četkice za tempere, pompone, craft oči i markere.

Svet buba - napravite bubamaru, pauka ili stonogu

Deca će uživati dok prave bubamaru, pauka i stonogu. Obično se bube prave od jednog uloška za jaje, osim stonoge za koju su potrebna tri. Za početak, odsecite vrh kartona od jednog više udubljenja zaredom. Obojte crnom temperom jedan uložak da bi ste napravili osnovu za pauka, crvenom za bubamaru, a tri spojena uloška zelenom čime pravite osnovu za gusenicu.Sačekajte da se boja dobro osuši, a onda radite na detaljima.
Na prednji deo uloška koji predstavlja glavu zalepite oči, a zatim od plišanih traka u boji pravite noge ili antene.
Iglom probušite telo bube kako bi ste mogli da provučete noge ili antene. Pričvrstite ih savijanjem unutar uloška. Ukoliko nemate kraft trake, možete koristiti i papir u boji.

Dopašće vam se i sova, zec, pile i plavi kit

Za svaku od ovih slatkih životinjica potrebno je izdvojiti po jedan uložak za jaja i odvojiti gornji i donji deo. Nakon što se tempere osuše, markerima iscrtajte oči, a zeki i nosić. Kljun napravite od papira u boji, kao i zekine uši koje ćete dodatno dekorisati flomasterima.
Spojite u plave trake od pliša, probušite rupu na vrhu uloška od jaja I zavrnite ih sa unutrašnje strane. Rep i peraja plavog kita napravite od kartona. 

U par koraka do piratskog broda i helikoptera 

Dečaci obožavaju vozila te će helikopter ili piratski brod sigurno biti njihov izbor. Za helikopter je dovoljan jedan uložak za jaje, dok je za brod idealno da imate dve kutije, jednu za deset i jednu za šest jaja. Obojte uložak za jaja u željenoj boji, a kutije nemojte da bojite već im napravite otvore za prozore. Biće vam potrebna jedna polovina veće kutije, a obe od ove manje.
Merdevine za brod napravite od duplog papira u boji, kao i kormilo. Iskoristite belo platno da napravite polukrug prečnika 10-12 cm i markerom nacrtajte mrtvačku glavu. Da biste zakačili zavesu trebaće vam i plišana traka koju stavljate u prethodno napravljenu rupu. 
Za helikopter ukrstite dve trake širine 1 cm i dužine 7 cm da dobijete slovo X i lepkom spojite, a zatim špenadlom vežite za ostatak helikoptera. Koristite papir u boji da napravite staklo koje ćete zalepiti na prednji deo. Rep helikoptera napravite od polovine donjeg dela uloška od kutije za jaja.

Napravite cvetni venac za ulazna vrata

Bez obzira na godišnje doba, venac od sveća u veselim bojama može stajati na ulaznim vratima. za izradu će vam biti potrebne dve kutije za jaja, lepak, makaze, osam tempera različitih boja, četke za tempere,trake za venac
Odrežite gornje delove oba kartona tako da vam ostane samo donji deo. Jedan vrh sačuvajte za kasnije. Odvojte svaki od 20 uložaka za jaje i obojite u odgovarajuću boju po izboru. Dok se suše isecite od kartona krug koji će biti osnova venca. Kada se ulošci osuše, na svakom izrežite tri četiri vertikalna proreza počevši od spoljne ivice čaše na dole ali nemojte da presečete dno uloška.
Prorezi formiraju odvojene lattice. Rasporedite svaki cvet duž ruba papirnog tanjira a zatim lepkom lepite svaki cvet na tanjir. Od papira u boji izrežite 20 krugova i stavite u centar svakog cveta. Provucite dužinu trake kroz sredinu venca kako bi mogli da okačite venac na ulazna vrata.

Svakoj kući treba jedna posuda za sitninu

Posuda za sitninu je potrebna svakom malom štediši koji može da kupi igračku ili sladoled čim napuni posudicu. Isecite polovinu uloška za jaje i obojte unutrašnjost i spoljašnjost različitim bojama. Počnite da odlažete sitninu svakodnevno dok se ne napuni posudica a onda sa detetom možete da izračunate vrednost skupljenog novca. 
Foto: parents.com, iheartcraftythings.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno