Vešte ruke
10.04.2015.

Moderna uskršnja jaja: Tufne su u trendu

Do tufnica na jajima možete doći na dva načina...Za početak vam je potrebno kuvano jaje, preporucuje se da bude belo, ali ni ovo naše obicno neće ništa lošije ispasti. Potrebna vam je i voda, sirće, boje za farbanje hrane odnosno prehrambene boje, a za efekat tufni možete koristiti stikere ili vosak.

Prvo da objasnimo kako to ide sa stikerima. Dakle, potrebni su vam okrugli stikeri koje klinci skupljaju i lepe po albumima, sveskama i slično.

Skuvajte jaje i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi zalepite stikere, na mestima na kojima želite tufne. Napunite činiju sa ¾ vode i kašikom sirćeta, i u istu činiju kapnite prehrambenu boju onoliko koliko želite da vam boja bude "jaka."

Jaja sa stikerima jedno po jedno stavljajte u činiju i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Kada ih izvadite iz cinije, prebrišite ih papirom i odmah skinite stikere. Ukoliko želite da jaje svetluca, premažite ga uljem.

A ovako se to radi pomoću voska

Jedan od najstarijih načina bojenja jaja jeste bojenje voskom. Nekada se to radilo uz pomoć voska i takozvane pisaljke, a sada to može i malenim rođendanskim svećicama.

Kuvano i ohladeno jaje polako premažete voskom (možete koristiti rođendansku svećicu) na onim mestima na kojima želite da vam budu tufne. U činiji sa vodom i sirćetom, kapnite prehrambenu boju, stavite jaje da odstoji nekoliko minuta, i kada ga izvadite iz činije videćete tufne na onim mestima gde ste premazali vosak.

foto: prva.rs

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno