Trudnoća
26.09.2016.

Kada je pravo vreme za trudnoću nakon carskog reza?

Mame koje su svoju bebu donijele na svet carskim rezom često nisu sigurne koliko bi trebalo pričekati s narednom trudnoćom. Stručnjaci su pronašli odgovor za njihovo pitanje...

Svetska zdravstvena organizacija poslednjih godina preporučuje drugu trudnoću tek dve godine nakon prve, bez obzira na to je li prvo dete rođeno carskim rezom ili prirodnim putem, što znači da bi razmak između dva porođaja trebalo da bude dve godine i devet meseci. S druge strane, američko Ministarstvo zdravlja preporučuje da se pričeka tri godine.

Međutim, brojna medicinska istraživanja pokazala su da je važno pričekati najmanje 18 meseci nakon rođenja deteta carskim rezom.

“Opšte je pravilo da bi trebalo pričekati između 18 i 23meseca, a isti taj period preporučuje se kao poželjan i za žene koje su prvo dete rodile vaginalno“, objasnio je ginekolog Bruce Flamm.

Iako to deluje kao predugi period, iznenađujuće, što je više vremena potrebno da ožiljak zaraste, to je bolje, smatraju stručnjaci. Naročito ako će drugi porođaj biti vaginalni, stručnjaci podsećaju da je telo majke prošlo kroz snažnu traumu - najpre je prošlo kroz trudnoću, a zatim i kroz porođaj i to onaj izveden operacijom. Zbog svega toga, neophodno je da se žena oporavi na pravi način i nadoknadi hranjive stvari koje je njeno telo gubilo dajući ih bebi.

“Na primer, možete biti anemični jer su svo vaše gvožđe dobili beba i posteljica za vreme trudnoće”, napominje dr. Flamm.

Mnoge mame brinu da bi se njihov ožiljak od carskog reza mogao ponovo otvoriti za vreme prirodnog porođaja. Opasnost od toga je, ipak, vrlo mala, ali postoji ako je razmak između dve trudnoće bio kraći. Takođe, trudnoća koja usledi ubrzo po porođaju carskim rezom povećava rizik od problema s posteljicom.

Kako strani ginekolozi napominju, porodilje koje su svoje dete donele na svet carskim rezom i planiraju se ponovno ostvariti u ulozi majke moraju imati ove podatke u vidu kada planiraju narednu trudnoću jer ta saznanja smanjuju izglede za komplikacije.

izvor: roditelji.hr

foto: mamaibeba.com, kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno