Trudnoća
10.07.2016.

Putovanje avionom u trudnoći

Najbolje razdoblje za putovanje ili uopšte letenje je razdoblje od 14. do 27. nedelje trudnoće

Tokome letnjih vrućina kada se samo što pre želimo preseliti u krajeve gde ćemo se moći osvežiti, putovanje je za trudnice i ne baš jednostavna stvar. Vrućine, mučnine, neudobnost, sve su to tegobe s kojima se jedna trudnica mora nositi pa se letenje čini kao najbezbolnije rešenje. Ali, preporučuje li se trudnicama letenje?

Novija istraživanja su pokazala da trudnice mogu leteti sve do 37. nedelje trudnoće ako je trudnoća kontrolisana i uredna. Opasnost koja se može dogoditi pri letenju je preuranjeni porođaj.

Ako se bojite pretrage skenerima na aerodromima kroz koje morate proći, ne brinite. Oni nisu opasni niti za vas niti za bebu. Što se pada pritiska tiče, ne treba strahovati, isto kao ni od tromboze dubinskih vena ili mučnine, ako je trudnoća uredna. Da bi putnik bio ozračen a aerodromu kao kod snimanja rentgena zuba, mora proći barem 50 puta kroz skener.

Žene koje su već imale trudnoću, imaju rizik od preuranjenog porođaja ako lete nakon 32. nedelje. Svakako, ginekolozi bi trebalo da posvetiti pažnju stanjima koje mogu izazvati komplikacije kod letenja, kao što su teška anemija, srčane i respiratorne bolesti, ili nedavni prelom kostiju.

Ako je trudnoća uredna, ne bi trebalo biti problema tokom letenjem i ginekolog će vam odobriti let. Posebno ako letite u ranoj trudnoći, neće biti rizika od preuranjenog porođaja. Ako trudnica ima anamnezu spontanog pobačaja ili ako ima ektopijsku trudnoću, bilo bi poželjno napraviti ultrazvuk pre planiranja puta i leta.

Najbolje razdoblje za putovanje ili uopšte letenje je razdoblje od 14. do 27. nedelje trudnoće. Jutarnjih mučnina tada nema, a trudnicama je tada nivo energije dobar  i većina žena se tada oseća odlično.

Da bi letenje u trudnoći bilo ugodnije, to će sigurno osigurati prva klasa. No, ako to ne možemo priuštiti možemo sami sebi olakšati tako da ednemo do prolaza kako bismo mogli što češće protegnuti noge, svakako treba obući udobnu odeću, piti vodu, a ne čajeve, kafu ili gazirana pića.

izvor:zena.hr

foto: babycentre.co.uk, drnihalcetin.com, thepointsguy.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno