Trudnoća
20.04.2016.

Da li su bezbedne vežbe joge tokom drugog stanja?

Joga je odličan način da žena ostane aktivna i elastična i tokom drugog stanja. S obzirom na to da se u toku joge uči pravilno disanje i držanje, brojne su koristi od ovih vežbi. Poboljšava cirkulaciju, smanjuje jutarnje mučnine, napetost i neraspoloženje, smanjuje oticanje nogu, poboljšava varenje, povećava energiju i izdržljivost. Vežbe joge pred porođaj pomažu da se opuste mišići grlića materice, što olakšava i ubrzava porođaj.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, u vezi sa vežbanjem, konsultujte se sa svojim ginekologom i instruktorom za jogu, jer će vas oni najbolje posavetovati i rešiti Vam sve dileme.

Da li je bezbedno raditi vežbe joge tokom drugog stanja?

Da, s tim da postoje neki položaji koje treba izbegavati. Zbog toga bi bilo dobro da vežbanje praktikujete uz nadzor instruktora, naročito ukoliko ste početnik. Ako odranije vežbate, konsultujte se sa instruktorom ukoliko imate bilo kakve nedoumice. Takođe, izbegavajte položaje koji Vam ne prijaju ili se ne osećate dobro dok ih radite. Ukoliko osetite mučninu ili bilo kakav bol tokom ili nakon joge odmah prekinite sa vežbanjem i konsultujte se sa lekarom.

Da li mogu da vežbam tokom svih devet meseci?

Vežbe joge namenjene trudnicama kombinuju vežbe istezanja i jačanja tela. Na taj način se povećava snaga i izdržljivost, pa je ovo odlična vežba koja vas priprema za fizičke, emotivne i mentalne zahteve trudnoće i porođaja. Položaji tokom vežbanja modifikovani su za sve faze trudnoće pa je možete praktikovati tokom svih devet meseci, ali bi najbolje bilo raditi vežbe sa instruktorom.

Ne treba raditi vežbe koji previše naprežu stomačne mišiće (jer stomak treba sve vreme da bude opušten) i pritiskaju matericu, a treba izbegavati i tesna uvrtanja i savijanja unazad, kao i obrnute položaje (stoj na glavi, ramenima).

Nikada pre nisam vežbala jogu, da li mogu da počnem u toku trudnoće?

Ukoliko nikada ranije niste vežbali jogu, u trudnoći možete da počnete, ali isključivo uz nadzor instruktora, koji će vas uputiti koji tip vežbi smete da radite i kako da ih radite ispravno. Izbegavajte da koristite priručnike i snimke vežbi, zbog toga što niko ne može da Vas kontroliše da li radite ispravno.

Šta mi je potrebno od opreme za vežbanje joge?

Veoma je važno da nosite udobnu odeću, u kojoj slobodno možete da se krećete. Pamuk i likra su najbolji izbor. Osim toga, trebalo bi poneti asuru za pod koja se ne kliza, kako bi sprečili povrede. Ukoliko želite dodatnu udobnost, preko asure možete staviti ćebe ili deblji peškir.

U kojim slučajevima se ne preporučuje joga?

U nekim slučajevima treba izbegavati vežbanje joge ili određene položaje. Pa tako trudnice koje nose dve ili više beba, imaju povišeni pritisak ili neku ozbiljniju bolest, imale su prevremene porođaje ili spontani pobačaj (u drugom tromesečju), ili imaju vaginalno krvarenje ili spuštenu posteljicu ne bi trebalo da vežbaju. Međutim vežbe disanja, opuštanja, kao i meditacija, preporučuju se svim trudnicama, bez ograničenja.

Koje položaje treba izbegavati?

•    Naprezanje i uvrtanje, naročito u predelu stomaka treba izbegavati
•    Izbegavajte obrnute položaje (stoj na glavi, rukama ili ramenima)
•    Treba izbegavati položaje koji naprežu stomačne mišiće ili pritiskaju karlicu
•    Ležanje na stomaku se ne preporučuje, naročito nakon prvog trimestra, ali ni ležanje na leđima
•    Tokom položaja gde je potrebno balansiranje, vodite računa da vam je udobno i da Vam ne predstavlja napor

izvor: bebac.com

foto: happyyoganewcastle.com, glenbrookyoga.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno