Trudnoća
20.02.2016.

Kako se osloboditi strija posle trudnoće?

Strije su ono sa čim žene imaju muke kad prođu ''slatki'' trudnički dani, a uzrok tome je nedovoljna hidratacija kože. Njihova pojava povezana je sa promenama u elastičnom tkivu, odnosno sa rastom vašeg stomaka i dobijanjem potrebnih kilograma, pri čemu koža postaje suva i puca. Nema mesta strahu, dajemo vam nekoliko saveta kako da, na prvom mestu sprečite nastanak strija, a zatim, ako ih i dobijete, kako da ih ublažite.

Prevencija na početku trudnoće

Došao je i taj divan dan, saznali ste za svoju trudnoću i nakon prvog naleta ushićenja, počinjete da strahujete za svoje telo i njegovu deformaciju. Strije i višak kilograma samo su neke od njih. Ni dan danas nije utvrđeno zašto određene žene tokom perioda trudnoće dobijaju obične strije strije dok one druge imaju problema sa onim upečatljivijim crnim, ljubičastim, tamnosmeđim i ružičastim. Stručnjaci kažu da veliku ulgou igra genetika. Ako su vaše majke i bake dobile strije u trudnoći, vrlo je verovatno da ćete i vi.

Ipak, tajna trudnoće bez strija krije se u održavanju kože vlažnom putem korišćenja hidrantnih krema, barem dva puta dnevno. Najbolji preparati su kreme sa vitaminom A i E, jer omekšavaju kožu. Podjednako efikasno je i ružino ulje kao i mleka za telo sa voćnim AHA kiselinama.

Pored toga, pri kupanju koristite masažnu rukavicu ili četku za masiranje bočne strane tela, donjeg stomaka, gornjeg dela grudi, bedra i zadnjice. Sve su ovo područja na kojima se strije najčešće javljaju.

Hranite se zdravo

U bobi protiv trudničkih strija, ishrana je, takođe, vrlo važna. Znamo da je teško voditi računa o svojoj kilaži, ali imajte na umu da je naglo povećanje kilograma glavni preduslov za pojavu strija. Naime, koža nema vremena da se prilagodi naglo nastalim promenama, usled čega se rasteže, ostavljajući vidljive posledice.

Kako bi koža stigla isprati sve novonastale promene jedite hranu bogatu vitaminima A, C i E (jaja, riba, južno voće, zeleno povrće). Ujedno, pijte puno vode. Najpreporučjivije da to bude količina od litar do litar i po dnevno.

Prirodna krema protiv strija

Potrebno je:

- pola šolje kakao putera.
- pola šolje maslinovog ulja.
- 3 do 4 kapi lavandinog ulja.
- 2 kašike meda.

Priprema
Istopite puter na pari, pa u to dodajte maslinovo ulje i med. Lavandino ulje ide na kraju kada sve sastojke dobro sjedinite špatulom.
Kada se sve ohladi, smesa je spremna za upotrebu! Dva puta na dan nanosite i vaše strije će se vidno umanjiti!

Ulja koja nikako ne bi trebalo da koristite tokom trudnoće su: ulja anisa, komorača, estragona, kadulje, bosiljka i lavande, usled mogućih štetnih posledica na majku i dete.

foto: mamaibeba.net, roditelji.hr, dijetaplus.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno