Trudnoća
18.02.2016.

Ostali ste u drugom stanju - šta je bitno da znate?

Draga trudnice,

Da baš Vi koja ne skida osmeh sa lica nakon što je ugledala pozitivan rezultat na testu trudnoće... Da, Vi kojoj srce treperi, a u stomaku već oseća leptiriće iako je za prave bebine pokrete još uvek prerano. Baš Vama se draga ženice obraćam.

Sigurna sam da ste već podelili svoje najnovije otkriće sa budućim tatom. Niko sretniji od vas dvoje. Tako i treba! Pustiću vas da uživate i da pripremate sve one lepe sitnice za svoju bebu neko vreme.... Da li je dovoljno mesec, dva, tri... čućemo se kada se lepo uhodate i kada ceo svet bude znao za vašu trudnoću ☺

Mesec dana kasnije...

Trudnica: Draga savetnice šta da radim, pomagaj... Imam krastice na bradavicama, žute, suve... dojke me bole tvrde su i porasle su bar dva broja...! Šta mi se dešava da li je ovo normalno?!? Da li da masiram dojke? Da li da izdajam pre porođaja?

Tereza Miljković: Ne brinite draga trudnice, sve je u redu. Javljate se baš na vreme. Očekivala sam da ćete se javiti. To se samo Vaše telo sprema za dojenje. Da znam, još je rano, neće beba još dugo ali Vaše telo je svesno malenog bića i sprema se.

Trudnica: Šta da radim? Čula sam da trebam da izvlačim bradavice... Komšinica mi kaže nikako jer mogu izgubiti bebu ako to radim... Mama kaže da me dojila kratko jer nije imala mleko ☹ Zbunjena sam a ne želim da pogrešim.

Tereza Miljković: Samo polako i bez panike. Potpuno je normalno da su dojke osetljive za vreme trudnoće, da porastu jer se u njima povećava količina žlezdanog tkiva, samim tim su masivnije, napetije i osetljive na pritisak i dodir. Bradavice promene boju i to ne samo one već ceo tamniji deo oko njih. To je prirodno i normalno.

Trudnica: A ova korica suva na bradavicama... Peruta se. Šta da radim...?

Tereza Miljković: To je bezopasno. Niste ni primetili da iz Vaših dojki povremeno izađe par kapi žute masne tečnosti, lepljive, bez nekog posebnog mirisa... Možda ste primetili na svom brusu tragove? To je kolostrum, prvo mleko za bebu. Samo se skorilo na vrhu bradavice. Nemojte skidati na silu već posle tuširanja samo blago istrljajte peškirom, sve će se skinuti. Ah to me podestilo... Nema potrebe da izvlačite bradavice, da ih uvrćete, da ih „trenirate“ grubim frotirom i sl. Ne zato što je to opasno već zato što je nepotrebno.

Kada se porodite, bez obzira da li su Vam bradavice normalne, ravne ili uvučene, Vaše dete će uspešno sisati onog momenta kada bude pravilno namešteno na dojku, a to se vežba i uči od prvog momenta kada se dete rodi. Mleko se stvara u dojci, a ne u bradavici, ona je samo mala pomoć da se dete lakše namesti na dojku.

Ako je ravna ili uvučena i tada se sve to može jako lepo uz malo više truda oko pravilnog položaja uskladiti. Jako brzo dete samo svojim pravilnim podojima izvuče bradavice. Dojenje ide iz glave, a mleko iz dojke bez obzira kakve su bradavice. ☺

Trudnica: A kako da imam dovoljno mleka? Šta ako i ja budem ostala bez njega kao mama, a želim da dojim uspešno i dugo?

Tereza Miljković: Ne brinite mleka će biti ako dozvolite detetu da sisa kada i koliko želi, bez davanja cucle varalice, flašice... Samo neka sisa koliko god želi, a ako mislite da ga nema dovoljno javite mi se proverićemo, sredićemo ako postoji problem. Dojićete uspešno!

Šest meseci kasnije...

Majka: Porodila sam se! Sve je u najboljem redu. Bebica divno sisa, malo se pomučimo da se lepo namesti ali ide nam dobro. Doktorka je zadovoljna kako sisa i izvlači kolostrum. Meni su grudi ješ uvek mekane. Kada će mi doći više mleka? Da li je gladna?

Tereza Miljković: Čestitam! Drago mi je da ste se opustili i da dojite lepo. Ne brinite ništa, nastavite da stavljate pravilno bebu na dojku, neka sisa često i koliko sama želi i sve će biti kako treba. Vaše telo će uskoro pokrenuti jako veliku količinu mleka. Kolostrum je jako važan i ima ga baš koliko bebi treba i beba NIJE gladna. Ako osetite da Vas bradavice malo bole na početku podoja to je prolazno ali ako budu bolele duže onda popravljajte položaj deteta. Neka usta budu „puna dojke“ tako će se stanje popraviti momentalno. Javite se ako bude bilo čega što Vas muči jer što se pre javite lakše ćemo rešiti problem. Uživajte u roditeljstvu!

autor: Tereza Kiš Miljković "Moja podrška dojenju" -  www.facebook.com/dojenje

Za sve dodatne informacije i pitanja o dojenju možete se obratiti i preko sajta www.superbeba.com 

Drage trudnice, Tereza Kiš Miljković davaće savete budućim mamama na besplatnoj radionici koja je zakazana za 25.2.2016. u 11h. Ostalo je još malo slobodnih mesta pa Vas pozivamo da se prijavite. Detalje o radionici možete pogledati OVDE. 

foto: najboljicajevi.com, lovesensa.rsroditelji.me, banjalucanke.com, wisegeekhealth.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno