Trudnoća
23.11.2015.

Epidural besplatan za sve porodilje!

Bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju biće od januara 2016. godine besplatan za sve trudnice u svim porodilištima u Srbiji!
Ovo je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Jednoglasno smo doneli odluku da za sve trudnice epidural bude besplatan, odnosno o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ustanovili smo da je postojala velika razlika u cenama, kao i u dostupnosti ove usluge. Davaće se onim ženama koje to budu želele i koje nemaju kontraindikacije - kaže dr Aleksandar Stefanović, predsednik Republičke stručne komisije i direktor GAK “Višegradska”.

Podsetimo, bolnice dobijaju novac od RFZO za kupovinu anestetika i katetera, koji spadaju u potrošni materijal. Međutim, već godinama unazad ustanove koje naplaćuju epidural dobijaju novac dva puta - uslugu naplate od pacijenta, a materijal od RFZO.

U beogradskom KBC „Dragiša Mišović” i u Višegradskoj epidural je i sada besplatan. GAK „Narodni front” cenu je hteo da podigne sa 12.000 na 15.000 dinara, dok u Subotici bezbolan porođaj košta čak 18.000 dinara. Za Kragujevčanke ova usluga iznosi 15.000 dinara. U Novom Sadu anestezija se ne daje u redovnom postupku, već samo kada to zahtevaju medicinski razlozi. U Nišu i Leskovcu ova usluga ne postoji. 

foto: yumama.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno