Trudnoća
21.06.2015.

Trudnice, pazite na telesnu težinu

Za neke buduće majke, trudnoća je prilika da uživaju u hrani bez osećaja krivice. No, trudnice  koje "jedu za dvoje" mogu povećati rizik za gojaznost deteta u kasnijem uzrastu, pokazala je studija.

Dojenčad imaju gotovo tri puta veću verovatnoću da će biti teži i imati više masnog tkiva, ako su njihove majke dobile previše na težini u ranoj trudnoći, otkrili su istraživači.

Rizik je manji kod trudnica koje su izbegle prekomerno dobijanjee na težini  pred kraj trudnoće.

Istraživačica, dr. Margie Davenport, kaže da zastarjeli savjet da se u trudnoći „jede za dvoje“ može predstavljati dugoročni rizik za zdravlje djeteta. "Djeca koja imaju nešto veću tjelesnu težinu pri rođenju imaju tendenciju da i kasnije imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a tako se stvara rizik za gojaznost u kasnijem uzrastu" - rekla je ona.

Njena studija objavljena je u časopisu Obstetrics & Gynecology, rađena je na uzorku od 172 trudnice u Ontariu u Kanadi, između 1995. i 2011. Više od polovine trudnica u studiji imale su prekomernu telesnu težinu tokom trudnoće, uprkos zdravstvenim savetima i režimu vežbi.

Mame koje su previše dobile na težini tokom prve polovine trudnoće, imale su 2,7 puta veću verovatnoću da će roditi bebe koje su  veće i teže, sa više od 14 posto telesne masti.

Dr. Davenport je dodala - "Buduće majke i zdravstveni stručnjaci trebaju biti svesni da je umereno dobijanje na težini u trudnoći, prema zdravstvenim smernicama, temelj za zdravu trudnoću i zdravo dete.“

Stručnjak za ishranu u trudnoći, Sarah O'Hara, slaže sa da je nezdravo ako trudnice unose prekomerne količine hrane. "Mnoge majke izreku „jesti za dvoje“ shvataju doslovno" - rekla je ona, te dodala - "Mnoge trudnice shvataju period trudnoće kao razdoblje u kojem mogu jesti koliko god žele, a to može dovesti do debljanja.“

Druge su studije pokazale da prejedanje može dovesti do komplikacija pri porođaju.

Španski istraživači su otkrili da umeren unos hrane i lagana vežba, kao što je šetnja tri puta nedeljno, može prepoloviti rizik od komplikacija na porođaju ili hitnog carskog reza.

izvor: roditeljstvo.com

foto: micamaca.cool, nutricia.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno