Trudnoća
17.03.2015.

Bolji odnos prema trudnicama, u suprotnom smene

Odnos prema trudnicama u zdravstvenim ustanovama od danas će morati da bude bolji, a oni načelnici i direktori ginekoloških klinika i porodilišta koji to ne sprovedu, biće smenjeni, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema njegovim rečima, do 20. marta svi zaposleni na ginekološkim klinikama moraće da imaju identifikaciju na kojoj će pisati ime i funkcija koju obavlja, jer je istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazalo da žene u porodilištima ne znaju ni ko im se obraća, niti im se objašnjava medicinska procedura.

Porodilista nisu prijatelji žena

Rezultati istraživanja o iskustvima žena na porođaju u Srbiji pokazuju da je porođajni proces sličan onom u manufakturi, gde je važan samo finalni proizvod, a ne način na koji se do njega dolazi; osećanja i zdravlje žene, kako fizičko tako i psihičko, u potpunosti se zanemaruju.

“Rezultati istraživanja više su nego poražavajući, jer pokazuju da su porodilišta postala mesta gde trudnice dolaze sa strepnjom i porađaju se u neprijatnoj atmosferi, gde im nepoznati ljudi ne objašnjavaju šta se događa, niti pomažu pri porođaju, već prate svoj plan porođaja i donose odluke umesto njih samih,“ izjavila je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, organizacije koja je sprovela istraživanje.

Neke od zabrinjavajućih brojki koje su dobijene u istraživanju govore da:

Samo 37% žena je imalo “privilegiju” da odluči kako želi da se porodi.

Iako je medicinsko osoblje u zakonskoj obavezi da pre svakog postupka i zahvata objasni sve pozitivne i negativne strane tog postupka, to je urađeno u samo 24% slučajeva.

Skoro dve trećine ispitanica (63%) je tokom porođaja bilo žedno, a petina (20%) gladno.

65% žena nije bilo uključeno u donošenje odluka prilikom sopstvenog porođaja, a 63% žena smatra da njihovo mišljenje nije bilo uvaženo ni poštovano.

Osećaj da nemaju kontrolu nad događajima tokom svog porođaja imalo je 73% ispitanica, a skoro polovina (45%) nije se osećalo zaštićeno i sigurno, dok se skoro isto toliko žena (44%) osećalo usamljeno.

Kod velike većine žena (75%) zdravstveni radnici/ce koje su sretale tokom porođaja, nisu se predstavljali imenom, prezimenom i/ili strukom.

Kod trećine ispitanica (33%), iskustvo sa porođaja je pogoršalo generalno raspoloženje, a kod 19% i lično viđenje sebe. Iskustvo na porođaju imalo je i negativan uticaj na odnos sa partnerom kod 14% ispitanica, a na seksualni život u čak 27% slučajeva. 11% ispitanica je zbog lošeg iskustva odlučilo da nikad više ne rodi dete.

Više od polovine ispitanica nije imalo porođaj kakav su želele (56%) i očekivale (55%), ni kontrolu tokom porođaja (68%).

foto: napopust.me, lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno