Trudnoća
02.03.2015.

Stres rađa devojčice

Istraživanje Unverziteta Oxford i američkih kolega sugeriše da se može očekivati veći broj rođenih devojčica nego dečaka za vreme privredne krize, a oni svakako nisu prvi koji su primetili ovaj trend. Naime, postoji više istraživanja kojima je ustanovljena veza između pada broja muške dece i velikih prekretnica u istoriji.

Na primer, nakon napada na Američki trgovački centar 11. septembra 2001. godine broj rođenih dečaka je naglo pao, a ista je pojava primećena i u Nemačkoj nakon pada Berlinskog zida. Ovo je, međutim, prvo istraživanje koje je fenomen manje rođenih dečaka povezalo sa stresom i naporima svakodnevnog života koji povećava nivo hormona stresa.

Istraživači su pratili 338 žena iz Ujedinjenog Kraljevstva koje su pokušavale da zatrudne i vodile dnevnik u koji su upisivale sve o svom životu, odnosu sa partnerom i stresu. Nekoliko meseci pre trudnoći lekari su merili nivo hormona stresa kortizola.

Od ukupnog broja rođenih beba, 58 su bili dečaci, a 72 devojčice. Inače, u Velikoj se Britaniji rađa 105 dečaka na 100 devojčica.

"Nije poznato zašto visok nivo kortizola može smanjiti izglede za rodjenjem dečaka. Moguće je da on otežava implantaciju muških embriona u materici. Takođe, muške bebe su slabije i stoga sklonije spontanom pobačaju kod visokog nivoa kortizola, što znači da će se roditi više devojčica“, objasnila je dr Cecilia Pyper sa Univerziteta Oxford.

foto: abbplan.com, mnn.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno