Porodični odnosi
28.05.2018.

Hvalite ih, ali s merom

"Ti si najlepši dečak", "Ti si najpametnija devojčica", "Ti najbolje plešeš", "Niko ne zna matematiku bolje od tebe"... Ovo su rečenice kojima se većina roditelja makar jednom obratila svom detetu želeći da ga pohvali i podstakne da bude bolje, što je sasvim razumljivo. Tako se hvale njegova postignuća i dobri rezultati, tako se razvija samopouzdanje, ali samo ako se ne preteruje. Ukoliko to radite previše često, dete može da postane zavisno od lepih reči i da očekuje da će ga svi, uvek i svuda samo hvaliti.

Kada dete pohvalite za naporan rad, istrajnost i poslušnost, znaće da je to zaslužilo i zbog čega. Međutim, ukoilko hvaljenje pređe u naviku imaće suprotan efekat, naročito ako hvalite ono za šta ono ni najmanje nije zaslužno - lepe plave oči, raskošne lokne, slatke obraščiće... Posebno treba biti oprezan sa kvalifikacijama koje se tiču izgleda jer one možda i ne stoje. Znate, svakom roditelju je njegovo dete najlepše, čak i kad se ni po čemu ne uklapa u standarde lepote, i zato ono ne sme da očekuje od drugih da mu se dive. Uostalom, zašto bi se fizičkom izgledu, posebno u tim godinama, posvećivala tolika pažnja.

Pomozite mu da spozna sopstvene kapacitete
Deca bi trebalo da od najranijeg detinjstva nauče da su oni sami odgovorni kako za svoje uspehe, tako i za trenutke u kojima im ono što rade ne ide od ruke. Zato ih treba podsticati da se bave sportom, jer će tako naučiti šta znače zalaganje, timski rad, konkurencija, naporan rad i uspeh. Hvalite ih kad briljiraju, ali s merom, jer će u suprotnom steći pogrešnu predstavu o sebi i svojim kvalitetima, talentu, mestu u timu. Ne govorite sinu da je najbolji fudbaler, ako nije, jer ga to neće odvesti nigde osim u sukob sa drugovima i trenerom. Ono treba da nauči da se zauzme za sebe, ali samo ako je u pravu, a da bi to moglo da proceni, roditelji ne smeju da mu stvaraju konfuziju.

Ne ubeđujte ga da je sposobnije i bolje od drugih
Naravno, u početku, prilikom prvih upoznavanja sa društvom i okolinom, veoma je korisno govoriti im da mogu da postignu mnogo toga ako se trude i vredno rade, a ne da ih hvalite kao da su "Bogom dani za sve". Ukoliko preterate sa pohvalama, efekat će biti susprotan, dete će vremenom postati ranjivo, zavisiće od odobravanja i pohvala drugih i neće biti u stanju da se izbori za sebe i ono što želi.

Pružite mu bezrezervnu podršku
Ukoliko mu često govorite da je briljantno, najbolje, najpametnije, najtalentovanije ili da je je najbolji đak, naučite da to ne radite jer takve kvalifikacije nisu realne. Njima detetu stvarate nepotreban pritisak, ali i potencijalne probleme sa vršnjacima, nastavnicima i drugim ljudima koji neće deliti vaša uverenja, bilo da su realna ili nerealna.
Stavite mu do znanja da ćete biti uz njega da ga posavetujete i da ćete biti uz njega kad se suoči sa neuspehom, jer je važno da zna da može da se osloni na vas. Objasnite mu da se svet ne završava ukoliko nešto ne bude onako kako je ono zamislilo. Korisno je podsticati njegovu želju za postizanjem ciljeva, snova i onoga što ga čini srećnim. Za to treba biti realan jer sve drugo donosi teška razočaranja.

izvor: serpadres.com

foto: aokapartmentlocators.com, Web-tribune, mom.me

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno