Porodični odnosi
04.09.2016.

10 istina koje bi svaka majka dečaka trebalo da zna

Odgajati sina možda je i veći izazov nego odgajati kćerku. Dečaci znaju biti poput vrtloga kojeg je nemoguće zaustaviti, teško ih je 'skapirati'...

1. Većina života vrti se oko hrane
Stalno slušate o deci koja ne žele jesti? Kada malo bolje poslušate većina te dece su devojčice? Istina, dečaci znaju imati puno veći apetit od devojčica, a tako bude i kada odrastu. Zato se mnogim ženama koje imaju sinove većina života vrti oko hrane i kuvanja. Za dečke jelo nije samo izvor života nego i zabave, razbibrige i uživanja.

2. Njihovi duboki osećaji nisu očiti
U prvim godinama života dečaci će uglavnom pokazivati četiri osećaja, osećaj gladi, sreće, umora i ljutnje. To ne znači da nemaju duboke osećaje, ali ih jednostavno ne žele pokazivati niti pričati o njima puno. Poslušate li mame devojčica shvatićete da one vode puno dublje, kompleksnije i emocionalnije razgovore sa svojim kćerima. Dečaci će pak pažljivo birati trenutak kada će se poveriti majci i 'otvoriti' joj se.

3. Odeća im nije (toliko) bitna
Dečaci neće obraćati puno pažnje na to kako su odeveni, obući će ono što im mama pripremi. To može biti i prednost jer roditelji svojim dečacima tako mogu kupovati jeftiniju i jednostavniju garderobu koja se vrlo lako kombinuje. Školarcima je uglavnom bitno da im je odeća udobna, a omiljene pantalone nosit će sve dok ih ne razderu.

4. Stalno su u pokretu
Verujte, svaka mama dečaka želeće da ga upiše na neku sportsku aktivnost jer dečaci moraju stalno biti u pokretu, a sport je najbolji način da ispucaju energiju i da svojom hiperaktivnošću ne izlude roditelje. Dečke hvata nemir od trenutka kad otvore oči i nema smisla tražiti od njih da sede mirno – čak ni s 18 godina to ne mogu.

5. Buka je normalna
Dečaci sve rade glasno – smeju se glasno, hodaju glasno, slušaju muziku glasno, govore glasno... I vi ćete morati naučiti biti glasni želite li pridobiti njihovu pažnju.

6. Majstori su improvizacije
Dečacima ne trebaju skupe igračke i naprave da bi se znali zabaviti. Oni su majstori improvizacije i znaće sami smisliti način kako da ni iz čega naprave nešto zabavno. To je dobro i zato jer se na taj način razvija dečja mašta i uče kako da budu kreativni. A i roditelji će uštedeti jer ne moraju trošiti puno novaca na igračke.

7. Iskreni su
Pažljivo postavljajte pitanja svojem sinu jer ćete od njega uvijek dobiti iskren odgovor. Sin će vam iskreno reći da mu se ne sviđa vaša frizura ili novi namještaj u dnevnoj sobi koji ste upravo kupili. No isto će tako dati iskren pozitivan odgovor i pohvalit će mamu kada zaista tako misli.

8. Znaju popravljati stvari
Muškom rodu u prirodi je da ih zanima slaganje stvari, popravljanje, merenje, lepljenje, spajanje, bojenje pa i u mlađem dobu mogu naučiti kako da poprave masu rasturenih predmeta, kako složiti policu za knjige, bicikl, usisavač, sto, ormar... Zato mami mogu biti od velike pomoći.

9. Traže strogoću
Kod mnogih dečaka, odnosno muškaraca nema smisla primenjivati oprštaj i kompromis jer oni nauče šta to znači tek kada uđu u srednje dvadesete godine. Činiće vam se kao da su desetogodišnjaci izmislili frazu 'oko za oko, zub za zub'. Zato u njihovu odgajanju treba biti stroži i ne popuštati.

10. Dečački smisao za humor je drugačiji
Dečački humor uvek će sadržati dozu nesmotrenosti, rizika, vređanja, priče o telesnim funkcijama, šale o seksu, pokoju psovku i prostotu. Oni se šale na siroviji i grublji način od devojčica. Kako odrastaju tako će njihov smisao za humor ipak postajati pristojniji.

izvor zadovoljna.dnevnik.hr

foto: drgreene.com, pinterest.com, inhabitots.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno