Porodični odnosi
30.08.2016.

Ne dozvolite da vam televizija odgaja decu

Previše roditelja u današnje vreme koristi televizor kao bejbisittera. Najlakše je posaditi dete ispred televizora, staviti crtani film i tako imati mira sledećih sat vremena. S druge strane, kod nekih porodica televizor je celo vreme uključen, bez obzira da li ga neko gleda ili ne. Svesno ili nesvesno na ovaj način odgajanje deteta jednim delom prepuštamo tom uticajnom mediju.

Sedenje pred televizorom utiče na detetovo zdravlje, ali i njegov psihički razvoj. Deca koja puno gledaju televiziju više jedu nezdravu hranu, manje vežbaju i češće su pretila, dok reklame, nasilje i drugi neprimereni sadržaji negativno utiču na detetovu psihu. Osim toga, što dete više sedi pred televizorom manje vremena provodi u igri, istraživanju i druženju s vama. Televizija ne bi smela zameniti društvene kontakte koji su deci potrebni za zdravi razvoj.

Deca koja ne sede pred televizorom, već se igraju sa roditeljima i prijateljima, mnogo će bolje savladati brojne važne veštine poput razgovora i pregovaranja. Igra je izvrstan način učenja.

Pedijatri preporučaju da deca mlađa od dve godine uopšte ne gledaju televiziju. Pored toga određeni činioci, poput televizora u spavaćoj sobi ili stalno uključen televizor mogu biti vrlo loši za dete. Prema istraživanjima američkih pedijatara, televizor u spavaćoj sobi se povezuje sa povećanom agresivnošću kod dece, te slabijim rezultatima u školi. I dok deca u domovima gde je televizor stalno uključen ne obraćaju pažnju na njega, smatrajte ga velikom smetnjom.

Mnogim roditeljima televizija olakšava život i dopada im se kako deluje na njihovo dete, iako možda osećaju krivicu zbog toga. Tom Robinson, sa Stanfordskog univerziteta saoseća sa roditeljima koji se oslanjaju na televiziju, ali ističe da bi porodice trebalo da potraže alternative. "Istina je da je televizija bitna mnogim roditeljima. No televizija ne postoji oduvek i za te iste funkcije su u prošlosti poslužile druge stvari."

Evo što neki stručnjaci preporučaju porodicama sa decom mlađom od 6 godina, vezano za gledanje televizije:

-Maknite televizor iz dečje sobe.
-Ograničite vlastito gledanje televizije. Vi ste uzor svojoj deci i preko vas ona uče kako da se ponašaju
-Postavite granice, uključujući vremenska ograničenja koliko vaše dete može gledati televiziju i jasno mu to dajte do znanja.
-Redovno pratite kakve emisije gleda vaše dete. Pripazite da sadržaj i poruke te emisije budu primereni dobi deteta.
-Ako vam se čini da je neka emisija loša za vaše dete, tada to verovatno i jeste tako.
-Ne koristite televiziju kako bi zabavili dete kome je dosadno. Ono će verovatno pronaći kreativan način da se samo zabavi, a vi mu pomozite u tome.

izvor: zena.rtl.hr

foto: hngn.com, huffingtonpost.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno