Porodični odnosi
04.08.2016.

Promene raspoloženja naspram depresije

U jednom minutu vaš se tinejdžer smeje i šali sa vama, a u sledećem trenutku pun je besa, viče i plače bez ikakvog upozorenja ili vidljivog uzroka. Promene raspoloženja su normalne kod tinejdžera, ali kako ćete znati kad će se raspoloženje promeniti u depresiju?

Tinejdžeri se moraju boriti sa toliko stvari u današnjem društvu, tako da im nije teško da postanu depresivni. Ako pravovremeno ne reagujete, ovo bi se moglo pretvoriti u ozbiljniji problem. Sa pritiscima iz škole, porodice i potrebe da prave ozbiljne životne izbore u mlađem dobu, depresija se može tako naglo pojaviti da čak niti tinejdžer nije svestan da boluje od ovog poremećaja.

Često se dešava da se previdi depresija kod tinejdžera, a vrlo retko se uopšte i leči ili dijagnostikuje. Mnogi su roditelji skloni gledati na loše raspoloženje tinejdžera kao na još jedan njihov hir.

Promene raspoloženja naspram depresije

Većina tinejdžera koja pate od depresije će gotovo uvek biti uzrujani, ne samo zbog roditelja, već i zbog braće i sestara, pa čak i prijatelja. Ocene im se mogu pokvariti, a društveni život im može naglo i neočekivano završiti. Vaš tinejdžer bi mogao izmišljati razloge da ostane u sobi i izbegava društvene aktivnosti, a kada ga prisilite da učestvuje to će učiniti sa malo ili čak bez entuzijazma.

Ponekad ovaj poremećaj zapravo može biti posledica hemijske neravnoteže koju samo reči i briga roditelja ne može držati pod kontrolom. Tada će možda biti potrebna terapija kako bi se vašem tinejdžeru vratila stabilnost. Depresija je toliko ozbiljan poremećaj da može dovesti i do ozbiljnijih situacija kao što je nasilje u školi ili kod kuće, samopovređivanje, pa čak i samoubistvo.

Što roditelji mogu učiniti?

Ako je vaš tinejdžer nesretan ili uzrujan duže vreme, probajte razgovarati sa njim. Počnite razgovor opušteno spominjući mu kako vidite da ga nešto muči. Nemojte se obeshrabriti ako će odgovor vašeg deteta biti da mu ne možete pomoći ili da vi ne možete tu ništa učiniti. Istaknite da ponekad sam razgovor o situaciji može pomoći da pronađete rešenje ili da sagledate stvari iz drugog ugla.

Ako vaš tinejdžer ne želi razgovarati o svojim problemima razgovarajte sa školskim psihologom. On ili ona bi vam mogli dati korisnu informaciju o tome šta muči vašeg tinejdžera. Psiholog ili savetnik bi vam mogli proceniti treba li vašem tinejdžeru profesionalna pomoć ili savetovanje.

Ako odlučite da je neophodno lečenje, ne prisiljavajte tinejdžera da odlazi na terapije. Umesto toga pitajte ga da ode proveriti svoje zdravstveno stanje i da taj problem koji ima nije jedinstven kao što on ili ona misli da jeste. Vaš tinejdžer bi mogao osetiti veliko olakšanje kad shvati da jednostavno prolazi kroz prirodne razvojne stadijume i da je normalno da se oseća preplavljen pritiscima iz škole, porodice ili vršnjaka.

Umesto slamanja pod stresom ili razmišljanja kako nije sposoban ili sposobna upravljati svakodnevnim životom, vaš će tinejdžer otvorenije pristupati preprekama, spreman za razgovor sa vama ili sa svojim lekarom.

izvor: zena.htl.hr

foto: sciencenordic.com, livestrong.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno