Porodični odnosi
21.07.2016.

Kako pomiriti mališane nakon svađe?

"Mama, ona me udarila!" I "On je prvi počeo!", spada u uobičajenu retoriku koja oslikava rivalstvo među braćom i sestrama. U ovakvim situacijama roditelj postaje posrednik, pregovarač i sudija, koji mora saslušati obe strane i presudi u nečiju korist.

Ako vam nikako ne polazi za rukom da razumete zašto se vaša deca ne slažu, nemojte brinuti. Odgovor je potpuno drugačiji - oni se, zapravo, slažu!

Sličnosti se odbijaju

Svađe nisu znak da se ne slažu. Vaša deca koriste konflikte da bi testirali moć, razrešili razlike i izbacili emocije s ravnopravnim i poznatim članom porodice. Svađe zbog rivalstva među decom povezane su s njihovom borbom za prevlast u kući, pažnjom roditelja i njihovom podrškom. Što je više sličnosti među vašom decom (isti pol, mala razlika u godinama, slični interesi ...), veća je verovatnoća da će biti više konflikata. Veliki izuzetak su jednojajčani blizanci čija sličnost stvara ogromnu bliskost. Drugoj braći i sestrama sličnost samo povećava verovatnoću konflikata, jer moraju prevladati onog drugog i uspešno uspostaviti samostalnost.

Manifestacije rivalstva

Rivalstvo među braćom i sestrama pojavljuje se u svim oblicima, a mogu se ispoljavati glasnim svađama, razbijanjem stvari ili u najgorem i neretkom slučaju - tučama. U nekim situacijama sukob među decom ne zahteva hitnu intervenciju roditelja i tada im treba prepustiti da sami razreše konflikt. U situacijama kada deca preteraju roditelji moraju biti glas razuma i ravnoteže.

U trećoj godini života, deca već jako dobro znaju razgraničiti što je dobro, a što loše, iako se njihovo loše ponašanje može pripisati nedovoljnom znanju i iskustvu. Takođe, deca u tom dobu imaju začuđujuće dobro razvijen osećaj za pravdu.

Kada treba intervenirati?

Tajna je u tome prepoznati kada decu treba ostaviti da sami razreše svađu, a kada je neophodno intervenirati. Kada se umešate, morate nepristrasno i adekvatno razrešiti konflikt među decom, tako da razumeju zašto je njihovo ponašanje neprimereno. Morate intervenisati kada je dete ugroženo ili postoji opasnost od uništavanja stvari i imovine. Takođe, intervencija je nužna ako dela jednog deteta ometaju aktivnosti drugog.

Rešenje problema

Većina problema vezana za rivalstvo među decom može se izbeći, ako se roditelji fokusiraju na koren i uzrok problema koji je odmalena nastao među vašom decom. Upamtite da su mnoge dečje tenzije vrlo slične onima koje izbijaju među odraslima. Uloga roditelja je da postave dobar primer svojoj deci. Ako mališani vide da se i njihovi roditelji ne slažu oko svega, ali da su u stanju sve rešiti na miran, pravedan i korektan način, bez rasplamsavanja svađe, to će i deci to biti najbolja polazišna točka u rešavanju vlastitih nesuglasica.

Postavite jasna ograničenja

Uloga roditelja je da postavi granice i pravila koja deca ne smiju prekršiti. Tako će deca i za buduća vremena naučiti da postoje pravila koja se moraju poštovati, kao i da moraju uvažavaju braću i sestre. Dokle god se deca ponašaju unutar zadanih granica, nemojte se uplitati u njihova neslaganja. Deci je neophodan prostor u kojem će izraziti svoje misli i osjećaje, kao i da nauče donositi vlastite odluke i iskuse posledice svojih dela i nedela.

Prezaštićena deca svet doživljavaju kao opasno mesto

Roditeljima neretko može biti teško prepoznati kada je pravi trenutak da se umešaju u svađu među decom. Možete napraviti više štete nego koristi s prečestim uplitanjem ili u gorem slučaju, ignorisanjem problema. Po nekom nepisanom pravilu, roditelji radije prepuštaju deci da sami srede svoje nesuglasice, nego da se mešaju. To je u redu do određene granice, ali prepuštanje pravde u dečje ruke vrlo brzo može eskalirati u najlošijem pravcu, kada deca bez problema pređu uspostavljenu granicu.

foto: thesun.co.uk, cnn.com, northlightnannies.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno