Porodični odnosi
02.07.2016.

5 grešaka koje prave razvedeni parovi sa decom

Razvod je nesumnjivo jako težak i za partnere a posebno za decu. Oni često u najvećoj meri osećaju posledice rastave roditelja. Neki su čak poželeli da sklope mir između rastavljenih partnera, iako su oni ti koji su pretrpeli najveći šok ukoliko se neko od njih iznenada odselio. Drugi moraju da se snalaze sa roditeljima koji zbog iznenadne promene u porodici ne mogu da se snađu sami u svakodnevnim zadacima i obavezama koje su donedavno delili sa partnerom, kao što je spremanje večere ili pomagnje oko domaćih zadataka.

Mnoga deca ožiljke iz tog perioda ponesu sa sobom i kada odrastu. Međutim, u ublažavanju posledica mogu pomoći i roditelji korigovanjem svog ponašanja posebno u periodu dok traje proces razvoda i sve je još uvek sveže. Prenosimo neke od saveta stručnjaka kako da se ublaže emotivne teškoće tokom ovog perioda.

1. Nemojte od deteta praviti kurira za poruke...
Mnogo roditelja pokušava da komunicira preko deteta. što prouzrokuje nepotreban emotivni stres i navode mališane da učestvuju u rešavanju situacija u kojoj ni njihovi roditelji ne mogu na pravi način da snađu. E–mail ili komunikacija tekstualnim porukama u današnje vreme jedan je od načina za komunikaciju sa bivšim partnerom ukoliko iz bilo kog razloga u tom trenutku ne želite da razgovarate uživo sa njim a morate mu nešto saopštiti. Na ovaj način ćete dete zaštititi od bola međutim ovakve poruke ostaju sačuvane u elektornskom obliku pa neki partneri to koriste na sudu tokom brakorazvodnog procesa pa su neki obazrivi sa ovakvim načinom komunikacije.

Ukoliko treba da razgovarate sa bivšim partnerom preko telefona ili uživo, ostanite fokusirani na temu i ono što je najvažnije. I nemojte „zagristi mamac“ ukoliko druga strana pokušava da u vama izazove ljutnju il bes. Možete reći – "Zaista cenim to kako se osećaš, međutim, sada je tema situcija kod deteta u školi.“ Skoncentrišite se na ispravan put jer emotivna stabilnost vašeg deteta zavisi od toga.

2. ...ili vaš terapeut
Tinejdžeri vole da osete da imaju kontrolu nad stvarima, a razvod čini da osete da je njihov svet poljuljan. Oduprite se iskušenju da detalje razvoda i bes prema bivšem partneru dellite sa svojim starijim detetom. Možda Vam se čini da mogu da razumeju situaciju kroz koju prolazite ali pre svega morate biti roditelj a ne drug sa detom. Ukoliko osećate potrebu, prolazak kroz taj težak period možete podeliti sa prijateljem ili potražiti pomoć terapeuta a sa detetom nastavite da odžavate prirodne granice. Ukoliko od njega napravite svoje „rame za plakanje“ time mu možete nauditi.

3. Pokušavate da shvatite svoje dete
Deca vole da osete da ih okolina razume a posle razvoda osećaju se pogubljeni u svom tom metežu koji prati takav period. Ne govorite mu kako treba da razmišlja i kakav stav treba da ima. I ono što može biti veoma teško ali je svakako neophodno – nemojte govoriti loše o vašem bivšem partneru – jer je to na neki način i kritikovanje vašeg deteta jer ono u sebi nosi i gene vašeg partnera. Razgovarajte sa njim samo o onim temama o kojima vas ono pita i želi da pričate. Recimo – „ Znam da si ljut/uznemiren/tužan zbog toga što tata/mama ima novu devojku/novog dečka. Iako ste roditelj, ne morate imati rešenje, jednostavno ga saslušajte.

Dakle, nemojte kritikovati. Možete predložiti detetu da zapiše svoja osećanja i da ih podeli sa vašim bivšim partnerom, ali samo ukoliko dete samo to želi. Ostanite fokusairani na osećanjima vašeg deteta, ne na vašim.  Oporavak dolazi kroz ljubav, povezivanje i razumevanja.

4. Izbegavajte tenziju
Terapeuti savetuju da roditelji na vikende koje njihova deca provode sa bivšim partnerom treba da gledaju kako običnu posetu tetki, ujni ili rođacima. Ukoliko nakon posete ništa ne komentarišete sa detetom, navešćete ga da oseti kao da mora da balansira između dve strane i da se prilagođava i vama i partneru tj. vašem ponašanju i na taj način ga dovodite u težak emotivni položaj. Umesto toga, pitajte dete o nekim uopštenijim stvarima, spustite tenzuju i opustite se koliko je moguće.

5. Popravite štetu koju ste već napravili
Čitajući ove savete, neki od razvedenih roditelja mogu priznati da su nenamerno već napravili neku od sličnih grešaka. Pitanje je, da li u nekim trenucima može biti kasno da se ispravi emocinalna šteta koja je učinjena detetu? Deca mogu imati neverovatnu moć opraštanja, barem u svom ranijem uzrastu, dok ne dođu u tinejdžerski period kada lutnja i negativna osećanja mogu da postanu „zacementirana“. 

Ukoliko ste već napravili neki od propusta važno je da uradite sledeće:
-Izvinite im se. To deci često mnogo znači.
-Objasnite tačno u detalje gde ste pogreili i obećajte da ćete se od tog trenutka ponašati drugačije.
-Predložite detetu da vas opomene kada recimo počnete da kritikujete bivšeg partnera – na primer tako što će podići ruku i na taj način Vam dati znak da ne poštujete dogovor i da morate prestati odmah.

izvor: webmd.com

foto: wholeparent.com, fairfaxdivorceblog.com, health.usnews.com

 


 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno