Porodični odnosi
04.12.2015.

Osam mitova o razvodu

Razvod može biti jedan od najbolnijih događaja u životu osobe, ali neki mitovi koji su nastali oko razvoda, mogu da učine stvari još gorim. Bez obzira da li razmišljate o razvodu ili samo želite da se oslobodite najčešćih zabluda – potrebno je odbaciti stereotipe.

1. Razvod znači poraz

Čak i ako želite da živite svoj život sa jednim partnerom, ne smatrajte razvod kao neuspeh. Odnos mora biti oličenje sreće i zajedničkih dostignuća, a ne trajanja. Ako ste bili dugo godina zajedno, trebalo bi da razmišljate o braku kao uspehu, čak i ako se završio.

2. Razvod se ne može okončati bez bola
Kada ljudi koji su se nekada voleli, postanu ogorčeni neprijatelji, mogu samo da krive sebe, a ne razvod. Teško je da se okonča brak bez bola, ali nije nemoguće. To je samo običan mit koji će lako osporiti činjenica da je samo nekoliko razvoda završilo na sudu. Najčešće, partneri su uspeli da dođu do sporazuma, bar preko svojih advokata.

3. Ako niste zadovoljni, onda je razvod rešenje
Bilo koji odnos ima uspone i padove, a kada se situacija zahuktava, lako je zaključiti da je razvod jedino rešenje. Međutim, poseta porodičnom psihologu može da pomogne u stvaranju sinergije i može vam pomoći da rešite mnoge probleme. Dakle, ne žurite sa odlučnim korakom.

4. Razvod - to je katastrofa za decu
Dok deca zaista teško podnose razvod roditelja, ipak je najvažnije da deca budu srećna. Svađe i neprijatne situacije u kući takođe imaju negativan uticaj na decu. Međutim, istraživanja pokazuju da samo 15% dece pokazuju ozbiljne probleme posle razvoda, uzrok može biti i loše roditeljstvo, a ne sama razvod.

5. Zajednički život pre braka utiče na razvod
Mnoge studije pokazuju da zajednički život pre braka smanjuje broj razvoda. Ovo je još jedan mit, ali je starost partnera mnogo važnija od činjenice zajedničkog života. Postoji veća verovatnoća da se mlađe žene češće razvode.

6. Rizik od razvoda u drugom braku
Tehnički, to je istina, ali znatno preterana. Prema istraživanjima, stopa razvoda u drugom braku samo je 3% veći nego u prvom.

7. Možete da zaštitite svoj brak od razvoda
U vezi je važno da volite partnera, ali od ideje da možete da se zaštitite od razvoda, treba odmah odustati. Ovo je još jedan mit jer ne živite sa robotom, već čovek, i niste u stanju da kontrolišete postupke partnera.

8. Prevara - glavni uzrok razvoda
Samo 17% razvoda su uzrokovani neverstvom. Izbor pogrešnog bračnog druga može da bude glavni razlog razvoda. Nedostatak materijalnih sredstava se takođe smatra glavnim uzrokom svađe kod mnogih parova.

foto: espanarusa.com, zena.blic.rs, redot.gr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno