Porodični odnosi
02.11.2015.

Kako se pametno svađati sa decom ( i odraslima)

Izlazite li manje ili više uspešno na kraj sa svojim detetom koje je izvan kontrole?

Autori bestselera "Kako govoriti da bi vas deca slušala i slušati kada deca govore" (How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk) imaju pregršt ideja koje vam u tome mogu pomoći, međutim, posebno se pouzdaju u jednu ideju koja bi mogla brojne prepirke i nesporazume - konačno okrenuti u vašu korist.

Iako ovu pregovaračku veštinu sada koristimo u kontekstu vaspitanja dece, ona je zapravo dobrodošla u bilo kojoj drugoj situaciji kada želite izgladiti nesporazum ili vodu okrenuti na svoj mlin.

Naime, najveća greška koju radimo kao roditelji je da ne uvažavamo osećaje svoje dece. Takve situacije ponavljaju se na dnevnoj bazi: deca nešto žele ili ne žele, a roditelji se s time ne slažu.

Ovo vam se verojatno nebrojeno puta dogodilo: Vreme je ručka. Vi insistirate na supi i povrću, vaše dete kategorički odbija. Vi gubite živce i umesto dobrog pregovaranja, posežete za onim lošim s još gorim posledicama.

"Ne zanima me. Moraš jesti supu i povrće!" je rečenica koju ćete najverovatnije izgovoriti i time postići sasvim suprotan efekat.

Umesto toga, ako želite biti dobar pregovarač, morate reći sledeće:

"Jasno mi je da bi radije jeo nešto drugo i da te to ljuti, no moram te upozoriti da se prvo moraš najesti supe i povrća, a kao desert možeš odabrati nešto drugo."

Jer, što se dogodi kada uzrujanoj osobi kažete da se smiri? Ona još uzrujanije odgovara "SMIRENA SAAM", zar ne? Ista stvar važi za decu i odrasle.

Umesto negiranja osećaja svoje dece (i odraslih) učinite sledeće:

1. Saslušajte njihove želje i potrebe.

2. Dajte im do znanja da razumete.

3. Pomozite im da imenuju svoje osećaje i lakše ih razumeju.

4. Postavite dodatna pitanja.

5. Ponudite kompromis.

izvor: jutarnji.hr

foto: ceopom-istina.rs, novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno