Porodični odnosi
05.07.2015.

I za razvod sada pravo u agenciju

Da li je moda planiranja i posredovanja bračnih rastava sa Zapada definitivno stigla i u našu zemlju. Okončanje zajednice smešteno u 12 programa i desetak razgovora

Gotovo deceniju i po, u Americi i većini zapadnoevropskih zemalja vrlo uspešno posluju specijalizovane agencije za planiranje razvoda! Klijentima nude mnogo usluga, od detektivskih, pravnih, finansijskih i psiholoških do organizovanja proslava posle uspešno okončanog razvoda.

Kada je reč o poslovanju ovih agencija pokazalo se da su vrlo uspešne. Štaviše, u evropskim metropolama organizuju se i sajmovi razvoda. Prvi je održan u Beču, a najglamurozniji se svake godine održava u Milanu.

U Srbiji, zasad, postoji samo jedna Agencija za planiranje i sprovođenje razvoda. Radi u okviru Udruženja "Tata", osnovana je 2012. i do sada je pomogla u oko 1.800 pojedinačnih slučajeva razvoda. Osnivač Dejan S. Višekruna, naglašava da je ova Agencija po načinu rada mnogo drugačija od onih u Americi i zemljama EU.

-Nije reč ni o kakvom pomodarstvu ni praćenju evropskih trendova niti su naše usluge vrtoglavo skupe, a proslave razvoda ne organizujemo - naglašava naš sagovornik. - Oni koji žele da koriste usluge Agencije najpre se učlane u Udruženje i plaćaju kotizacije za jedan od 12 naših programa razvoda.

Dodatno još plaćaju usluge advokata po njihovoj, važećoj tarifi u Srbiji. Mi smo, dakle, specijalizovani deo Udruženja i pomažemo muškarcima i ženama odnosno očevima i majkama da brže i lakše "prođu" sve procedure i postupke razvoda bračne i vanbračne zajednice.

Po rečima Višekrune, ova Agencija jedina u Srbiji pomaže klijentima u svim komponentama razvoda - pravnoj, formalno-pravnoj, ličnoj, psihološkoj, socijalnoj, partnerskoj, roditeljskoj, komunikacijskoj i emotivnoj. Angažuju se, takođe, i oko strateškog planiranja i sprovođenja razvoda, brinući o najboljim interesima dece, majke i oca.

Zalažemo se za najbolja rešenja oko određivanja i izmena vršenja roditeljskog prava, modelu viđanja dece, načinu održavanja ličnih odnosa i kontakata, iznosa alimentacije i brojnih drugih pitanja iz domena Porodičnog zakona i Krivičnog zakonika u oblasti porodičnog prava - objašnjava naš sagovornik.

On naglašava da Agenciji pomažu sudski medijatori i oko 40 advokatskih kancelarija, kao i da sarađuju sa nekoliko centara za socijalni rad.

- Da bi zakazali razgovor, budući klijenti nam se najpre javljaju telefonom. Žena i muž, potom, zajedno dođu šest-sedam puta i još po dva puta pojedinačno. Toliko razgovora je, obično, dovoljno da se dogovore - priča Višekruna.

Kako kaže Višekruna, tokom razvoda, supružnici se najčešće svađaju oko dece i imovine.

- Nesuglasice oko imovine su, međutim, mnogo ređe jer većina parova nema mnogo zajedničke imovine, budući da se najčešće razvode tokom prve godine braka i nisu imali priliku da mnogo steknu zajedno - kaže naš sagovornik.

Iako su u Agenciji pomagali oko razvoda braka koji je trajao četiri decenije, Višekruna naglašava da najviše "rastanaka" ima u prvoj, sedmoj i desetoj godini braka. Kao posebnu kategoriju razvoda, navodi brakove sklopljene posle 2000. godine jer su "supružnici vrlo često imali potpuno pogrešne motive za brak".

ZAŠTITNI ZNAK

Na zidu Agencije za razvode vise i bokserske rukavice.

- One su zaštitni znak naše agencije - objašnjava Višekruna. - Reč je o paru muških i ženskih bokserskih rukavica koje su simbolično okačene na klin kao znak mirnog rešenja sukoba. A, da i razvod zaista može mirno da se okonča potvrđuje i to što se većina naših klijenta posle dogovora - rukuje.

izvor: novosti.rs

foto: srbijadanas.com, lepotaizdravlje.rs, caglas.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno