Porodični odnosi
21.12.2016.

7 rečenica koje nikako ne smemo reći svojoj deci

1 Ostavi me malo na miru

Izjavama poput “Ne smetaj mi” i “Ostavi me na miru” možete ih odbiti od sebe, poljuljati im samopouzdanje i s vremenom mogu pomisliti kako s vama ne mogu pričati jer ste uvek previše zauzeti.

2. Nemoj plakati

Ova i slične varijacije poput “Nemoj biti beba”, “Nemoj se bojati” i slično, poruke su kojima detetu poručujete da njihove emocije nisu važne i da ih ne razumete. Prirodno je da roditelj želi zaštititi dete od loših osećaja, ali to nikako nije prikladan način. Umesto da negirate njegove osećaje i govorite mu da ih i on potisne recite mu da razumete da je tužno, ljuto, uplašeno i pitajte ga kako mu možete pomoći. Imenujte te osećaje i budite uz njega i uz takav pristup naučiće što je empatija.

3. Daću ti ja razlog za plakanje

Pretnje su rezultat roditeljskih frustracija, ali nisu baš efikasne. Ukoliko koristite takve pretnje ili razgovarate s njim ucjenjivački i često koristite izraz “Ukoliko to ne napraviš ja ću ...” uskoro ćete morati ostvariti svoju pretnju ili izgubiti moć.

To nije ispravan način da se promeni detetovo ponašanje. Umesto pretnji uvek je bolje sprovoditi druge taktike poput udaljavanja deteta od kritične situacije, lepe priče, igre ili malog predaha.

4. Samo čekaj dok tata dođe kući

Kako biste bili efikasni morate znati delovati odmah i sami, a ne tatu stavljati u ulogu lošeg policajca. Osim što pokazujete bespomoćnost , zbog odlaganja discipline dete neće biti svesno što je krivo napravilo. Iščekivanje kazne može detetu samo produžiti agoniju, a osim toga potkopali ste svoj autoritet i činite loše tati kojeg bi se prema tom stavu dete trebalo plašiti.

5. Požuri se ili ćeš ostati sam

Ako svom detetu svakodnevno govorite da požuri, stvorićete mu osećaj krivice, a nećete ga nimalo požuriti. Naprotiv moglo bi se još više spetljati. Probajte naći malo smireniji način da ubrzate stvari. Recite mu da ćete mu pomoći , ali da je super što se trudi ili jednostavno ostavite više vremena za neke stvari za koje pretpostavljate da bi mogle duže trajati.

6. Kako to ne možeš, pa to je lako

Ono što je vama lako detetu sigurno nije. Ako smatrate da postoji lak način da savlada određeno gradivo onda mu ga morate pokazati, a ne postavljati pitanja koja će ga samo činiti nervoznim.

7. Pogledaj kako ti je brat / sestra miran

Praviti rivalstvo između braće i sestara, poređenja i takav način komunikacije neprihvatljivi su i verovatno je većina roditelja nakon što ih izgovori svesna greške. Svako dete je drugačije i treba ih gledati pojedinačno, a nikako porediti i još na taj način praviti razliku.

foto: kurir.rs, mondo.rs, zena.blic.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno