Porodični odnosi
04.01.2017.

10 alternativnih rešenja kada su deca neposlušna

Mnogi roditelji slažu se da je kada su deca neposlušna,  jedan od najboljih odgovora na takvo ponašanje stav – „snosićeš posledice za to što si nemiran“. Svi se uglavnom slažu da kada dete pustite da iskusi kakve posledice njegovo ponašanje moće da izazove, više se neće ponašati na takav način i da će shvatiti gde ustvari greši. Izgleda logično.

Ali ipak nije...

Kada kažete – snosićeš posledice, ovakav stav najčešće upućuje na kažnjavanje, a ono gotovo uvek ima suprotan efekat od onog koji žeite da postignete u vaspitavanju deteta.

Sledeći put kada vaše dete odbije da posluša vaš savet umesto što ćete početi da vičete na njega i dozvoliti da vas obuzme bes, pokušajte da upotrebite neki od ovih trikova.

1. Pustite dete da samo reši problem

Deci je ponekada potrbno da osete da ih poštujete i da verujete da su oni sami spremni i da mogu da reše određeni problem i situaciju. Interesantno je da deca veoma vole kada im ponudite da preuzmu odgovornost u nekoj situaciju.

2.  Potrudite se da zajednički nađete rešenje koje odgovara i vama i njemu

Ukoliko dete ponudi neko rešenje za koje vam se čini da nije baš odgovarajuće, recimo odlaže pranje zubića za sledeći dan, pokušajte da mu objasnite zbog čega to nije dobro i potrudite se da zajednički nađete rešenje koje će i njemu odgovarati.

3.  Preformulišite vaše „naredbe“

Umesto što ćete reći: -„Idi i odmah operi zube“ mnogo bolje zvuči :“Sada možeš da odeš i opereš zube“. Direktna naredba poziva na buntovništvo i odbijanje dok će drugačiji pristup imati efekta. Takođe, nemojte naredbu formulisati tako da vam dete može odgovoriti sa „da“ ili „ne“ –„Možeš li molim te da opereš zube sada?“ , a takođe ni da mu ponudite više opcija:- „Hoćeš li da prvo opereš zube ili da obučeš pidžamu?“.

4. Spustite se na nivo svog deteta

Umesto što ćete možda vikati ako nije uradilo ono što ste ga zamolili, pokušajte da na miran način ponovite ono što želite da učini.

 5. „Bolje sprečiti nego lečiti“

Pre neke promene dajte detetu vremena da se privikne na ono što od njega očekujete, razmislite o tome šta obično dovodi do problematičnog ponašanja i preduzmite mere koje bi prevenirale tako nešto. Ukoliko dete odbija da uradi nešto, uvek se potrudite da mu ostavite malo vremena za to, nemojte ga odmah izlagati pritisku.

6. Kada vam dete prkosi, radije se fokusirajte na poboljšanje vašeg odnosa nego na uspostavljanje discipline

Dobar odnos sa vašim detetom je osnova svega. Ukoliko je dete agresivno i neposlušno, to često može da bude i njegov poziv za uspostavljanje boljeg odnosa sa vama.

7. Pobrinite se da vaša objašnjenja budu prilagođena uzrastu vašeg deteta

8.Uvek razmotrite koren problema

Ponašanje deteta ukazuje na to da mu je potrebna pomoć da se izbori i da razume sopstvene emocije. Stoga, i ukoliko su neoslušna, deca na taj način pokušavaju da skrenu vašu pažnju. Ukoliko ne postupe na način koji vi očekujete od njih, kažnjavanje neće pomoći puno. Potrudite se da razumete i uvažite i njegove emocije i da ga razumete u potpunosti pa će tako i ono biti otvorenije da vas posluša i usvoji vaše zahteve.

9.  Razmišljajte racionalno

Potrudite se da kao roditelj obuzdate emocije i ljutnju koja se često javlja kada dete odbija poslušnost. Umesto toga, udahnite duboko nekoliko puta i potrudite se da se ponovo povežete emocionalno sa detetom i izbegnete svađu.

10.  Uputite ih na „prirodne“ posledice koje njihovi izbori mogu da donesu

Ovo ne znači da ćete pustiti dete da samo zaključi zbog čega je recimo važno nositi štitnike za kolena dok vozi rolere, ali ga možete pustiti da na nekim manje opasnim situacijama nauči šta se može desiti ukoliko napravi pogrešne izbore, jer u krajnjem slučaju, iskustvo i život su najbolji učitelji.  Ali uvek budite uz njega kako podrška i savetodavac.

foto: lepotaizdravlje.rs, internoiparintii.ro, onaportal.com, novosti.rs

Izvor: www.psychologytoday.com (originalni tekst)

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

27.
Oct
2023
Porodični odnosi
31.
May
2023
Porodični odnosi