Dojenje
12.05.2018.

Bebi koja sisa ne treba voda

Svakoj dosadašnjoj radionici za podršku dojenju i festivalima dojenja, koje organizuje „Dečji sajt“, prisustvovale su i trudnice kojima se još ni ne nazire stomačić, ali i one koje samo što se nisu porodile. Tako će, verujemo, biti i na narednoj, zakazanoj za 24. maj. Radujemo se druženju s njima jer znamo da će biti vedre, lepo raspoložene, motivisane i radoznale. A znamo i šta će ih, naročito one koje „broje sitno“ do porođaja, najviše interesovati – Da li je bebi koja sisa potrebna voda na visokim temperaturama?

– I Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF smatraju da bebama mleđim od šest meseci nije potrebno ništa osim majčinog mleka, samim tim ni voda, čajevi, voćni sokovi, i preporučuju „dojenje na zahtev“. Majčino mleko sadrži više od 85 odsto vode, tako da beba tokom podoja, ako sisa svaki put kad zatraži, dobija dovoljno tečnosti – kaže Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje, koja će na radionici odgovoriti na sva pitanja budućih majki.

Čak i u toku najtoplijih letnjih dana bebi nije potrebna dodatna voda ako se „doji na zahtev“. Nekada će podoj trajati dugo, dok se beba ne najede, a nekada kratko, jer će samo želeti da utoli žeđ.
–  Osim što im nije potrebna, voda, ukoliko se daje bebama mlađim od šest nedelja, može da uspori rast i napredovanje. Do toga dolazi zato što joj se stomačić, umesto majčinim mlekom, puni vodom tj. „praznim kalorijama“, a može i da poremeti uspostavljanje laktacije – objašnjava naša savetnica i dodaje da voda kod bebe može da izazove dijareju i da joj optereti bubrege jer u tom uzrastu nisu potpuno razvijeni.

Voda beba može da se nudi oko šestog meseca, kad se krene sa uvođenjem čvrste hrane, ali ni tada ne treba preterivati s količinom jer će beba i dalje dobijati dovoljno tečnosti iz maminog mleka.
– Kad krenu velike vrućine, bebu treba da dojite na zahtev, kad god zatraži. Ne gledajte na sat i ne opterećujte se vremenom koje je prošlo između podoja, jer ćete tako zadovoljiti bebinu potrebu i za hranom i za tečnošću. Što beba više sisa, biće više mleka, a samim tim i više vode – kaže Milena Popević i poziva sve trudnice da dođu na 22. radionicu za podršku dojenju.

Milena će govoriti o uspostavljanju laktacije, o nezi grudi i bradavica, o poteškoćama tokom dojenja i načinima za njihovo prevazilaženje, položajima za dojenje, ishrani nakon porođaja i mnogim drugim temama koje kod mladih majki izazivaju strepnju i dileme.
Dođite, ali se pre toga obavezno prijavite, jer je broj mesta ograničen. Kliknite OVDE, a mi ćemo vas čekati u Sportskom centru „Šumice“, Ustanička 125, u četvrtak 24. maja od 11 do 14h.

Foto:tesco-baby.com, maternityinstitute.com, huffingtonpost.com, momtricks.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno