Roditeljstvo
16.03.2020.

Puzzle slagalice za decu i odrasle savršena društvena igra za kuću

Živimo u trenutku kada nam tehnološke inovacije svakodnevno oduzimaju vreme animirajući i nas odrasle i našu decu novim sadržajima. Nauka će tek pokazati posledice koje mobilni telefoni, igranje online igrica i takvo zaokupljivanje dečije pažnje imaju na razvoj dece. Do tada, u trci sa svim tim igrama učestvujemo i mi roditelji, koji moramo pronaći načina da druženjem i zajedničkim porodičnim akcijama uživamo u društvu svoje dece, radeći pri tome na njihovoj motorici i u isto vreme podstičući njihov intelektualni i kongnitivni razvoj. Naravno, i da se deca zabave.


Kao idealno rešenje nameću se puzzle slagalice. Izbor je neverovatan, a kao brendovi kod nas se izdvajaju Ravensburger, Trefl i Clementoni. Materijali koji se koriste za njihovu izradu su karton, sunđer, drvo i plastika, a razlikujemo ih pre svega po nameni: puzzle sa decu i puzzle za odrasle.

Podne puzzle, tepih podloga ili zabavna igra za bebe

Obično ih bude mali broj u pakovanju, izuzetno su mekane i poprilično velike tako da beba na njima može da sedi, puzi, uvežbava prve korake. Mališanima su zanimljive jer su raznobojne i različitih motiva poput brojeva i životinja. Zahvaljujući tome što se podne puzzle lako sklapaju i rasklapaju i odrasli ih vole. Ne postoji mogućnost povređivanja niti gutanja njenih delova s obzirom na njihovu dimenziju. Motivi se obično posebno slažu tako da beba prilikom igranja upoznaje oblike i razvija motoriku.


Drvene puzzle i knjige slagalice za decu

 Za dvogodišnjake i starije mališane dostupne su puzzle knjige obično u vidu bajke. Sa jedne strane je tekst, a sa druge puzzle slika. Dete uči smisleno da sastavlja sliku prateći tok bajke. Ove knjige slagalice napravljene su od kartona.
Drvene slagalice za decu nude kvalitetnu zabavu. Obojene netoksičnim bojama uz bogatstvo motiva edukuju mališane pred koje se stavljaju lakši zadaci s ciljem upoznavanja pojmova i razvijanja mašte.

3D puzzle slagalice

Trodimenzionalne slagalice interesantne su podjednako za stariju decu i odrasle. Obično su izrađene od kartona ili plastike. Najpoznatiji svetski istorijski i kulturni spomenici poput Ajfelovog tornja, Sidnejske opere, Kipa slobode, Koloseuma mogu biti dobar izbor poklona za sve prilike. Osim što razvijaju pažnju i imaju estetski značaj, roditelji zajedno sa decom pre slaganja mogu da se informišu o građevini i nauče uvek nešto novo. Na ovaj zanimljiv način dobijene informacije duže će se pamtiti.
Kao 3D puzzle prisutne su makete brodova, motora, automobila, ali i globusi, držači za olovke, kutije za nakit. S obzirom da imaju trajnu vrednost za vlasnika 3D puzzle su postale veoma popularne među decom starijom od osam godina.

Puzzle slagalice za odrasle i njihovo lekovito dejstvo

Kako deca rastu tako i zadaci koji su uz pomoć slagalica stavljeni pred njih postaju teži i ozbiljniji. Veliki broj delova, od 300, 500 čak i preko 3.000 su veliki izazov, zahtevaju dosta vremena i neretko više ruku. Otuda klasične puzzle slagalice sa više delova razvijaju socijalne veštine jer za njih je neophodna sloga učesnika i dobar plan. Obično su kad se slože veličine od manjeg do poprilično velikog postera i za njih je potrebno izdvojiti prostor u toku slaganja. Idealno je da obezbedite podlogu za slaganje i porodična avantura može da počne. Ne zaboravite da se naoružate i strpljenjem jer u zavisnosti od slobodnog vremena svih članova zavisiće i vreme slaganja, a to može da se oduži.

Ono što je velika prednost ovakvih slagalica sa više delova što su to obično ili neka poznata umetnička dela ili prelepi pejsaži, motivi, slike životinja te po završetku predlažemo da uramite puzzle.

Cene puzzle slagalicaPuzzle nisu skupa igračka. Njihova cena zavisi od materijala od kog su napravljene, kao i od broja delova eventualno i licence, ali svakako dostupne su svima. Mogu se naći u poklon prodavnicama, kao i online shopovima. Vaše je samo da se odlučite za motiv i ukućane pripremite na porodično druženje. Znate ono kada kućnu scenu odlaska svakog u svoje ćoše sa telefonom u rukama zamenite ćošetom namenjenim za slaganje puzzle. Ovde nam i ona tehnička dostignuća sa početka teksta mogu pomoći, ali neka se ta vrsta zabave svede na puštanje muzike sa interneta da bi se dodatno pojačala atmosfera.
Foto: supportforstepdads.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno